Hlavní obsah

Největší hromadná změna dodavatele energií Čechům ušetří ročně 170 miliónů

Novinky, bab

Během největší hromadné změny dodavatele energií, která v České republice dosud proběhla, změnilo dodavatele více než 22 tisíc domácností. Přinese jim úsporu celkem téměř 170 miliónů korun. Průměrná roční úspora domácností je v případě elektřiny 2883 korun a v případě plynu 8707 korun. Některé domácnosti však ušetří i desítky tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Aukci v polovině letošního února v rámci kampaně „Chci výhodnější energie” pořádala spotřebitelská organizace dTest a zaregistrovalo se do ní více než 66 tisíc domácností. K vítěznému dodavateli, společnosti Europe Easy Energy, nakonec přechází celkem 22 229 domácností.

„Dodavatele elektřiny změnilo 19 198 domácností a dodavatele plynu 13 450 domácností. Tyto údaje se částečně překrývají, protože značná část domácností uzavřela smlouvu na obě tyto komodity,“ uvedl Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

„Téměř polovina zapojených domácností (46 procent) změnila dodavatele u obou komodit, tedy u elektřiny i plynu. Dvě pětiny domácností změnily pouze dodavatele elektřiny a každá sedmá pak dodavatele plynu,“ dodal ředitel dTestu Martin Černý.

„Průměrná vypočtená úspora činí 2883 korun v případě elektřiny a 8707 korun v případě plynu. Nejvyšší úspora jednotlivých domácností se však vyšplhala i k desetitisícovým částkám. Pětina domácností v Ústeckém, Libereckém a Středočeském kraji ušetří za plyn více než 14 tisíc korun ročně. Pětina domácností, které ve stejných krajích změnily dodavatele jak elektřiny, tak i plynu, ušetří více než 16, respektive 17 tisíc korun ročně,“ upozornil Zelený.

Příklady úspor - plyn

Domácnost z Pardubického kraje

  • roční spotřeba plynu činí 14 550 kWh
  • dodavatelem plynu byla společnost RWE Energie
  • ročně po změně dodavatele ušetří 10 057 korun

Pražská domácnost

  • roční spotřeba plynu je 7313 kWh
  • přechází od dodavatele Pražská plynárenská
  • roční úspora činí 6585 korun

Zdroj: dTest

Nejvíce domácností se do kampaně zapojilo v Praze, Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. To má pochopitelně vliv i na vyšší celkovou roční úsporu domácností v těchto regionech.

Například ve Středočeském kraji ušetří 2984 domácností  více než 11 miliónů korun ročně na výdajích za elektřinu. V Jihomoravském kraji pak 2136 domácností ušetří ročně téměř 19 miliónů korun za plyn, v průměru se pak jedná o částku 8866 korun. Zapojené pražské domácnosti ušetří v součtu za plyn více než 15 miliónů korun ročně a za elektřinu téměř sedm miliónů korun.

Příklady úspor - elektřina

Domácnost ze Zlínského kraje

  • přechází od dodavatele E.ON Energie
  • roční spotřeba elektřiny činí 3344 kWh (v dvoutarifové sazbě D25d s dobou nízkého tarifu 8 hodin)
  • ušetří 2809 korun ročně

Domácnost ze Středočeského kraje

  • roční vyšší spotřeba elektřiny 7051 kWh ročně v jednotarifové sazbě D02d
  • přechází od ČEZu
  • ušetří 3995 korun ročně

Zdroj. dTest

Reklama

Související témata:

Související články

Jak reklamovat vyúčtování za energie

Vyúčtování za spotřebovanou energii může leckterou domácnost čas od času z nějakého důvodu zaskočit. Pokud se domníváte, že vyúčtování neodpovídá realitě,...

Výběr článků

Načítám