Hlavní obsah

Dovolená na horách vyjde i na desítky tisíc, každý šestý Čech ji pořídí na úvěr

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimní sezona je v plném proudu, navíc dětem začínají jarní prázdniny. Mnozí Češi tak tradičně vyrazí na hory v tuzemsku, ale i v zahraničí. Zimní dovolená jim však udělá pořádný vítr v peněžence, čtyřčlennou rodinu vyjde v Česku v průměru na 28 tisíc korun. Každý šestý Čech ji pořídí částečně nebo celou na úvěr.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Češi jsou národem lyžařů, ukázal průzkum Equa bank. Na dovolenou do zimních letovisek vyráží pravidelně třetina z nich.

Každý pátý oslovený Čech dává přednost opakovaným kratším pobytům, ovšem každý devátý stráví lyžováním na horách minimálně týden.

Zimní radovánky však nejsou nijak levnou záležitostí. Lidé musí počítat jak s výdaji za lyžařské vybavení, tak s cenami skipasů či s úhradou ubytování a stravy.

Zhruba třetina oslovených předpokládá průměrnou útratu za zimní dovolenou za dospělou osobu do pěti tisíc korun, stejný počet míní, že utratí až 10 tisíc. Tři z deseti oslovených pak počítají s útratou více než 10 tisíc korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Kolik Češi v průměru utratí za zimní dovolenou za jednu osobu

Půjčují si na celou dovolenou i na vybavení

Ne každá rodina je schopná zimní dovolenou na horách financovat z vlastních zdrojů. „Dovolená na horách představuje pro řadu Čechů značný zásah do jejich rodinného rozpočtu. Pětina Čechů si právě kvůli finanční náročnosti dovolenou na horách nemůže dovolit vůbec,“ uvedl Ondřej Hák z Equa bank.

Průzkum ukázal, že každý šestý člověk si pořizuje zimní dovolenou částečně - např. si půjčí na nákup vybavení či na úhradu ubytování - nebo zcela „na dluh”, pobyt na horách tak lidé financují například půjčkou nebo čerpají peníze z kreditek.

Nejdražší je Špindl

V Česku tráví zimní dovolenou naprostá většina lidí, podle průzkumu zhruba tři pětiny lidí. Pobyt v tuzemských zimních střediscích je pro české rodiny jak z hlediska nákladů na pobyt, tak z hlediska cen skipasů, stále cenově nejpříznivější. Týden stojí čtyřčlennou rodinu (rodiče a dvě děti ve věku 8 a 12 let) v průměru zhruba 28 tisíc korun, přičemž týdenní skipas ji vyjde přibližně na 9900 korun.

Průzkum se zaměřil i na to, jak Češi hodnotí nejznámější zimní destinace podle vlastní bonity a nákladnosti. Z českých středisek je pro ně jednoznačně nejdražší Špindlerův Mlýn (45 procent). Za ním se s velikým odstupem umístila Pec pod Sněžkou (13 procent) a na třetím místě jsou současně Krkonoše – Černá hora a Harrachov (pět procent). Naopak nejlevnější je podle vnímání respondentů Ramzová a Ostružná v Jeseníku.

Hory v zahraničí: především rakouské Alpy

Pokud české rodiny vyrazí na hory do zahraničí, nejvíce preferují zimní střediska v Rakousku. Zhruba každý šestý až sedmý oslovený nejraději tráví zimní dovolenou v rakouských Alpách.

Oblíbená jsou i italská střediska či destinace na Slovensku. Podle průzkumu je shodně preferuje sedm lidí ze sta.

Dovolené v zahraničí však podle cenového monitoringu portálu Dovolena.cz realizovaného pro Equa bank vyjdou české rodiny výrazně dráž než pobyt v tuzemsku. Čtyřčlenná rodina musí počítat s tím, že náklady za stejnou dovolenou, kterou by absolvovala v Česku, budou v Rakousku vyšší o 52 procent, v Itálii pak o 62 procent. Nejdražšími destinacemi jsou Švýcarsko a Francie, kde ve srovnání s tuzemskou dovolenou lidé zaplatí až kolem 60 tisíc korun.

Kolik kde co stojí
Česká republika Týdenní dovolená v ČR vyjde čtyřčlennou rodinu v tříhvězdičkovém hotelu v průměru  na 28 tisíc korun, za ubytování zaplatí kolem 18 tisíc korun a za šestidenní skipas pak necelých 10 tisíc korun. Ceny denních skipasů se v ČR pohybují v rozmezí od 530 korun v zimním středisku Bílá (Beskydy) až po 1000 korun v nejdražším Špindlerově Mlýně v Krkonoších, resp. 880 korun v Peci pod Sněžkou. Tzv. zlatou střední cestu pak pro trávení zimní dovolené v Česku představují Jeseníky, Šumava nebo Orlické hory, kde se ceny denních skipasů pohybují v rozmezí od 540 do 740 korun.
Rakousko Za týdenní dovolenou v Rakousku v tříhvězdičkovém hotelu zaplatí čtyřčlenná rodina v průměru 42 tisíc korun, přičemž cena ubytování je zhruba 24 tisíc korun a 18 tisíc korun rodina zaplatí za šestidenní skipas. Cena denního skipasu se pohybuje od 1230 do 1410 korun.
Itálie Týdenní dovolená v Itálii vyjde čtyřčlennou rodinu v tříhvězdičkovém hotelu na 45 tisíc korun, přičemž cena ubytování stojí zhruba 25 tisíc korun a 20 tisíc korun rodina zaplatí za šestidenní skipas. Ceny denních skipasů se zde pohybují většinou v rozmezí od 1020 do 1280 korun s tím, že ve vybraných střediscích mohou ceny skipasů být ještě o něco nižší.
Slovensko Týdenní dovolená na Slovensku v tříhvězdičkovém hotelu bude stát čtyřčlennou rodinu asi 47 500 korun, za ubytování zaplatí kolem 31 tisíc korun a za šestidenní skipas pak zhruba 16 500 korun. Ceny jednodenních skipasů se v nejznámějších střediscích pohybují od 640 do 1100 korun.
Francie, Švýcarsko Týdenní dovolená zde vyjde čtyřčlennou rodinu v tříhvězdičkovém hotelu na téměř 60 tisíc korun (ubytování téměř 40 tisíc korun, šestidenní skipas pro rodinu pak zhruba 20 tisíc korun). Ve Francii se ceny jednodenních skipasů ve většině středisek pohybují v rozmezí od 1280 do 1615 korun, ve Švýcarsku v rozmezí od 1615 do 2100 korun.
Zdroj: Cenový monitoring Dovolena.cz a Equa bank; Poznámka:Ceny byly přepočítány při kurzu 25,60 korun za euro a v kurzu 22,6 korun za švýcarský frank.

Reklama

Související články

Skiareál Bílá je beskydskou jedničkou

Skiareál Bílá se nachází ve stejnojmenné obci nedaleko slovenských hranic a vyznačuje se především lyžařskou všestranností. Aktuálně v areálu panují díky...

Výběr článků

Načítám