Hlavní obsah

Finanční poradna: Kolik stojí si půjčit aneb Co byste měli vědět (nejen) o úrocích

Nedostatek financí může v životě postihnout každého. Rozhodně není žádnou ostudou, pokud se rozhodnete ho řešit půjčkou. A když už po ní sáhnete, vyberte si tu nejvýhodnější.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Výhodnost půjčky určuje výše úroku, který znamená v principu cenu za poskytnutí finančních prostředků žadateli. Úroková sazba se nejčastěji stanovuje jako roční, což označuje zkratka p. a. neboli per annum.

K jejímu výpočtu se používá „typizovaný“ rok trvající 360 dní a měsíc o 30 dnech. Měsíčně se úroky počítají především u úvěrů ke kreditním kartám a velmi výjimečně se uplatňuje také pololetní nebo čtvrtletní sazba.

Menší úvěr: Sáhněte po kreditce

Pokud vám chybí jen pár tisíc, nabízí se možnost využít úvěr na kreditní kartě. Mimochodem placení kreditkou má řadu výhod, o kterých ne každý její držitel ví. Předně takzvané pojištění nákupu, které se vztahuje na vybrané druhy zboží. Je součástí některých karet nebo je lze dokoupit za nízký měsíční paušál a banky k němu nabízejí i další benefity, například vám vrátí část útraty zpět na účet.

Co se výhodnosti nakupování kreditní kartou týče, záleží na tom, jak dlouho úvěr čerpáte. Když jej uhradíte do konce několikatýdenního bezúročného období, půjčujete si zcela zdarma. Jako krátkodobá finanční výpomoc je tedy kreditka bezesporu dobrá volba. Pokud byste však úvěr měli splácet po mnoho měsíců, vaše půjčka se tak výrazně prodraží. Banky v takových případech požadují úroky kolem 20 procent.

Na dlouhodobé splácení se nehodí ani čerpat kontokorent k běžnému účtu. Také se jedná o formu půjčky, která bývá úročena mezi 15 a 19 procenty ročně dle počtu dnů, kdy klient kontokorent čerpá. Mít dlouhodobě přečerpaný účet je tedy také nevýhodné, přestože některé kontokorenty mají lepší podmínky než jiné.

Jak si půjčit výhodně

Kontokorent k běžnému účtu

  • Úročen 15–19 procenty podle počtu dní jeho čerpání
  • Berlička do příští výplaty, dlouhodobě nevýhodné

Kreditní karta

  • Několikatýdenní bezúročné období, poté úroky kolem 20 procent
  • Nanejvýš pár desítek tisíc, které splatíte do pár měsíců

Spotřebitelský úvěr

  • Úročení kolem devíti procent, nutno zažádat na pobočce nebo mít předschválený rámec
  • Desítky či pár set tisíc, které plánujete splácet i několik let

Nebankovní úvěry a prodej na splátky

  • Zpravidla snáze dostupné, ovšem za vysoké úroky

A co když si zboží prostě koupíte na splátky přímo u prodejce? „To bych vám spíš nedoporučila. Úrokové sazby těchto půjček jsou zpravidla vyšší než úroky bankovních produktů. Poskytovatelé splátkového prodeje totiž spoléhají na to, že si zboží chcete hned odnést. Než si je tedy vezmete na splátky, raději si dopředu vše dobře spočítejte. V závislosti na ceně pořizovaného zboží může být rozdíl na úrocích citelný,“ uvedla Zuzana Knechtová z mBank.

Pokud potřebujete vyšší částku, je nejvýhodnější vzít si spotřebitelský úvěr s průměrnou úrokovou sazbou kolem devíti procent. Banky sice slibují mnohem nižší sazby, ovšem vždy s předložkou „od“. Přesnou výši úroků totiž žadateli spočítají až na pobočce a ta se odvíjí od jeho bonity. Tedy od koeficientu vypočítaného z výše příjmů, jiných čerpaných úvěrů nebo historie splácení pohledávek, a to včetně třeba účtů za plyn či telefon.

Reklama

Související články

Každý třetí financuje nákup auta půjčkou

Počet osobních aut v českých rodinách roste. Alespoň jeden automobil má v Česku 84 procent lidí. Tři z deseti majitelů si na jeho pořízení vzali půjčku.

Výběr článků

Načítám