Hlavní obsah

Konec roku je za dveřmi, nepřipravte se o podporu u stavebního spoření

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební spoření se stále těší velké oblibě. Mezi konzervativními spořicími produkty i díky až dvoutisícové státní podpoře nabízí nejlepší zhodnocení vložených peněz. Ovšem abyste i vy ze svého stavebního spoření tzv. vytěžili maximum, je třeba za rok na účet vložit alespoň 20 tisíc korun. Je tedy nejvyšší čas zkontrolovat si, jestli jste pro to letos udělali vše.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Státní podpora je jednou z velkých výhod stavebního spoření. Aby o ni klient nepřišel, musí v daném roce na příslušný účet převést peníze. Množství vložených prostředků se pak odrazí na výši přiznané podpory,“ uvedl Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS).

Spořit na svou smlouvu můžete pravidelně, například měsíčně, v takovém případě vám pro přiznání maximální dvoutisícové státní podpory stačí ukládat 1667 korun. V případě, že jste zvyklí vložit peníze třeba jen jednou za rok, musí vaše úložka být alespoň ve výši 20 tisíc korun.

V případě, že si nejste jistí, kolik vlastně spoříte (mnozí lidé mají nastavený trvalý příklad a časem zapomenou, v jaké výši úložka je) či ukládáte méně, než je potřebná částka pro získání maximální podpory, máte nejvyšší čas vše zkontrolovat a případně peníze na smlouvu dodat.

Hotovost lze vložit i poslední den v roce

Možností, jak „dostat” na svůj účet u stavební spořitelny potřebnou částku, je několik. V případě, že platbu budete zadávat elektronicky, proveďte ji nejpozději v pátek 28. prosince. Jistější je ovšem předchozí den. Převod se standardně provede do dvou pracovní dnů, poslední den v roce připadá na pondělí.

Ještě později můžete vložit peníze na svůj účet stavebního spoření v hotovosti, například v pobočkách bank a některých centrálách stavebních spořitelen. V takovém případě to stačí i 31. prosince.

Přehledná aktuální nabídka stavebních spořitelen
Českomoravská stavební spořitelna (Vinohradská 3218/169, Praha 10) Centrála ČMSS má otevřeno i 31. prosince do 13:00 hodin, ovšem peníze nepřijímá, takže tam můžete uzavřít smlouvu, ale peníze musíte vložit hotově v pobočce své banky. ČMSS nabízí uzavření smlouvy pro mladé od narození do 35 let se slevou až dva tisíce korun na poplatku za jeho uzavření. Znamená to, že smlouvy s cílovou částkou do 200 tisíc korun jsou zdarma.
Stavební spořitelna České spořitelny (Vinohradská 180, Praha 3) Peníze na účet můžete vložit jak v centrále společnosti, tak ve všech pobočkách České spořitelny i v pondělí 31. prosince 2018. Spořitelna nabízí při uzavření smlouvy prémii až 1500 korun. Pokud si však smlouvu uzavřete on-line na webu, uzavření je zdarma. Pokud klient doručí uzavřenou smlouvu a složí vklad dva tisíc korun do konce roku, bude zařazen do slosování o auto Škoda Octavia.
Modrá pyramida (Bělehradská 128, Praha 2) Smlouvu můžete uzavřít i 31. prosince – s využitím biometrického podpisu je to možné ve všech pobočkách až do 24:00 hodin. V papírové podobě pak nejpozději 31. prosince do 12:00 hodin jen v pražské centrále. Peníze můžete vložit na účet v Komerční bance až do 31. prosince do 12:30 hodin (tj. super expresní vklad bez poplatku).
Raiffeisen stavební spořitelna (Koněvova 2747/99, Praha 3) Vklad hotovosti můžete provést přímo v centrále společnosti ještě 31. prosince do 14:00 hodin. Stejně tak můžete na silvestra stihnout uzavřít smlouvu. procenta ročně min. po dobu šesti let. Díky tomu celkové zhodnocení vyšplhá na 4,06 procenta ročně.
Wüstenrot – stavební spořitelna (Na Hřebenech II 1718/8, Praha 4) Vklad v hotovosti, který je u WSS zdarma, můžete provést v pokladně v centrále Wüstenrot do 31. prosince do 15:00 hodin. Pro děti a mladé do 24 let věku nabízí spoření s cílovou částkou 150 tisíc korun nebo 300 tisíc korun bez poplatku za uzavření smlouvy. Pro klienty starší 24 let nabízí WSS 50procentní slevu na poplatku za uzavření smlouvy o stavebním spoření, pokud ji sjednají on-line. Úroková sazba činí 1,2 procenta bez jakýchkoliv dalších podmínek, věkových omezení či poznámek pod čarou.
Zdroj: Asociace českých stavebních spořitelen

Smlouva na poslední chvíli

Pokud ještě smlouvu o stavebním spoření nemáte, můžete ji uzavřít i tzv. na poslední chvíli. V případě, že vložíte alespoň 20 tisíc korun plus potřebnou částku za vedení vkladového účtu, získáte nárok na státní podporu i za daný rok.

„Není rozhodující, zda peníze na stavební účet posíláte jednou ročně nebo častěji. Nezáleží ani na tom, v jaké části roku je na účet vložíte. Podporu za rok 2018 dostanete i tehdy, když smlouvu o stavebním spoření uzavřete na úplném konci letošního roku a v příslušném termínu stihnete na účet přesunout odpovídající sumu,“ dodal Šedivý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám