Hlavní obsah

Finanční poradna: V zahraničních e-shopech zásadně plaťte kartou

Počet nakupujících na zahraničních e-shopech se rok od roku zvyšuje. Většina lidí si to pochvaluje, ovšem ne vždy se takový nákup podaří. Redakce proto ve spolupráci s bankéřkou Marcelou Harvanovou z mBank připravila několik rad a tipů, na co si při nakupování on-line dát pozor. Jedním z pravidel je i platba kartou za objednané zboží.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zboží objednané z ciziny ani po týdnech nepřišlo. Dostanu svoje peníze zpět?

To záleží na tom, jak jste za zboží zaplatil. Pokud kartou, tak je šance, že se nám podaří peníze od obchodníka vymoci zpět. Karetní společnosti tuto službu pro klienty, kteří platí kartou, nabízejí zcela zdarma. To je ostatně důvod, proč podvodníci často trvají na úhradě převodem, který vrátit nemůžeme. V takovém případě se musíte obrátit na policii, bohužel šance na vrácení peněz je mizivá. V momentě, kdy podvodníkům přistanou na účtu, je totiž okamžitě vyberou.

Placení kartou na internetu ale má také jistě svá rizika.

Ano, ale lze se jich velmi snadno vyvarovat. Při nákupu kartou on-line zadáváte její číslo, její platnost a třímístný CVC či CVV kód na zadní straně karty. Pokud se tyto údaje dostanou do rukou podvodníkům, mohou si s nimi dělat, co chtějí. Na internetu je mnoho falešných e-shopů, kterým jde právě o získání těchto údajů.

Proto na Facebooku ani jiných webech neklikejte na žádnou reklamu, která vám slibuje nějakou absurdní slevu, třeba značkový parfém za desetinu ceny. Naopak velmi důvěryhodný e-shop je ten, který podporuje bezpečnostní protokol 3D Secure. To poznáte podle log s nápisy Mastercard SecureCode nebo Verified by VISA na stránce, kde zadáváte číslo karty.

Doporučuji také na platební kartě nastavit bezpečný limit pro on-line platby, jaký odpovídá vašim potřebám. Pokud si přes internet jen občas koupíte lístek na koncert nebo jízdenku na vlak, tak vám bude stačit třeba 1000 korun.

Když pak budete chtít zaplatit dražší zboží, můžete si limit jednorázově zvýšit a po proběhnutí platby ho opět snížit.

Pokud ale někdo údaje k mojí kartě zneužije, co s tím můžu dělat?

Můžete uplatnit reklamaci u své banky. Ovšem pozor, zneužití stejně jako třeba ztrátu nebo odcizení karty je nutné bance nahlásit okamžitě. Banka po nahlášení přejímá zodpovědnost za provedené platby na sebe.

V případě odcizení karty pak máte nárok na vrácení odcizené částky, která přesahuje hodnotu 50 eur, tedy něco přes 1200 korun. V každém případě ale doporučuji pořídit si pojištění zneužití karty.

Jsou i jiné možnosti, jak zaplatit zboží objednané přes internet?

Nový telefon zakoupený u Alzy nebo na CZC.cz samozřejmě můžete převzít na dobírku, případně si jej vyzvednout v některém z výdejních míst, pokud daný obchodník takovou službu poskytuje.

Bavíme se ale o nakupování v zahraničních e-shopech, a to v souvislosti s bezpečností. Alternativou k platbě kartou jsou takzvané internetové peněženky, z nichž nejznámější je PayPal. Založíte si svůj účet, který nabijete penězi z vaší platební karty. Zboží nebo služby pak hradíte prostřednictvím PayPal, takže údaje vaší karty zůstanou obchodníkům zcela skryty.

Reklama

Související témata:

Související články

E-shopy expandují, hlavně ty malé

Útraty Čechů na internetu rostou každoročně zhruba o pětinu. E-shopy expandují i na úkor kamenných prodejen. Zájem zákazníků přitom v poslední době na sebe...

Výběr článků

Načítám