Hlavní obsah

Banky měly v září hypoteční žně, lidé na poslední chvíli využili volnější pravidla

Z celého letošního roku bylo září nejúspěšnějším měsícem, alespoň co se počtu i objemu sjednaných hypoték týče. Důvod je prostý, žadatelé se snažili využít poslední možnost před říjnovým zpřísněním podmínek pro jejich poskytování. Hypotéky však i nadále zdražují.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték.

Článek

Vyplývá to z údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Od počátku října se banky řídí přísnějšími pravidly při posuzování žádostí o hypotéky. U žadatelů už nesledují jen potřebnou výši vlastních prostředků, ale zaměřují se i na poměr výše hypotéky a splátky vůči jejich příjmům podle přesně daných podmínek nastavených Českou národní bankou.

A právě kvůli obavě z toho, že by v říjnu už na hypotéku nemuseli dosáhnout, využili někteří žadatelé poslední možnost volnějších pravidel. Září tak na hypotečním trhu trhalo rekordy. Do bank si pro hypotéku přišlo 9153 klientů, což bylo nejvíce v letošním roce, o 678 více než v předchozím měsíci.

Finiš před platností doporučení ČNB, které zpřísňují ověřování bonity klientů, vedl v září k nejvyšším sjednaným objemům hypotečních úvěrů v tomto roce
Josef Rajdl, Fincentrum

V devátém měsíci byl i nejvyšší objem uzavřených hypotečních úvěrů, lidé požádali o celkem 20,805 miliard korun, o dvě miliardy korun více než v srpnu.

Na zvýšený zájem nemělo vliv ani postupné zdražování hypoték, což se promítlo i do průměrné úrokové sazby. V září se dostala na hodnotu 2,57 procenta, což je o čtyři procentní body více než v srpnu.

„Finiš před platností doporučení ČNB, které zpřísňují ověřování bonity klientů, vedl v září k nejvyšším sjednaným objemům hypotečních úvěrů v tomto roce. S ohledem na podpisy smluv ze zářijových žádostí se část těchto úvěrů projeví i v říjnu, poté by se však měly potvrdit nižší objemy a rostoucí sazby,” uvedl Josef Rajdl ze společnosti Fincentrum.

V uplynulých třech čtvrtletích letošního roku bylo sjednáno celkem 73 705 hypotéčních úvěrů v objemu 159,7 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám