Hlavní obsah

Tři z pěti Čechů se investování vyhýbají. Prý mu nerozumí a ani na ně nemají

Novinky, bab

Téměř tři pětiny Čechů své volné peníze neinvestují. Bariérou je pro ně nedostatek znalostí a ani prý podle svého vyjádření nemají peníze, které by mohli investovat. Přitom alespoň pětistovku může každý měsíc postrádat téměř devět z deseti lidí, každý osmý pak dokonce více než pět tisíc korun.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

V průzkumu agentury Ipsos pro UniCredit Bank se pouze 14 procent lidí přiznalo, že na investování jim nezbývají peníze. Naprostá většina oslovených je však schopna měsíčně investovat alespoň pětistovku.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kolik korun by Češi mohli každý měsíc investovat

I přesto, že Češi volné peníze mají, investuje je pouze 44 procent z nich. Oproti některým evropským národům jsou tak Češi v nakládání s volnými penězi mnohem víc konzervativní.

Podle dat OECD jsou investice prioritou číslo jedna například pro polovinu Švédů či Italů a třeba Britové mají v průměru zainvestováno v přepočtu 235 tisíc korun. „Zatímco u nás leží na běžných účtech přes bilión korun, Britové své volné finance raději investují. Vědí totiž, že výnosy na běžném či spořicím účtu jim nepokryjí ani inflaci,“ doplnil Petr Plocek z UniCredit Bank.

Nedostatek znalostí i obavy ze ztráty

V tom, aby se lidé do investování ve větší míře pustili, jim podle jejich slov chybí hlavně nedostatek potřebných prostředků, v průzkumu to zmínil každý druhý. Přitom mnohé bankovní společnosti umožní svým klientům investovat již od částky 500 korun měsíčně.

Tato neznalost koresponduje i s dalším častěji zmiňovaným důvodem pro to, že se lidé do investování nepouštějí. Více než dvě pětiny lidí totiž investicím nerozumí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Proč Češi neinvestují

Obavy ze ztráty investovaných peněz jsou bariérou pro další tři z deseti oslovených.

„V české společnosti panuje silný strach ze ztráty, který je do značné míry posilován dvěma méně racionálními faktory. Je to mediální obraz, kdy média v souvislosti s investováním informují více o ztrátách, než o ziscích,“ upozornil psycholog Tomáš Vašák.

Druhým faktorem je pak podle něho rozdílná citlivost na zisk a ztrátu. „Když na ulici najdete stokorunu, jistě vám to udělá radost. Pokud však stokorunu ztratíte, je intenzita negativní emoce mnohem větší. Tato rovnováha vede k paradoxům a přeceňování ztráty,“ dodal psycholog.

Češi si navíc často pletou investování do podílových fondů s rizikovým spekulativním investováním na burzách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám