Hlavní obsah

Přímý prodej nemovitostí roste

Právo, svj

Přímý prodej nemovitostí, tedy bez využití služeb realitního makléře, je v posledních měsících na vzestupu. Podle ředitele portálu Bezrealitky.cz Hendrika Meyera si lidé za poslední tři měsíce tímto způsobem vzájemně prodali o 75 procent domů a bytů více než v předchozím období.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Celkem šlo o více než 1500 nemovitostí, doplnil Meyer s odkazem na výsledky monitoringu trhu, který portál provedl. Bytů a domů na trhu tedy podle něj není méně, jak hlásí realitní kanceláře, jen se je lidé naučili prodávat mezi sebou.

Nejvíce domů a bytů napřímo se prodalo v Praze. Téměř jedna třetina ze všech, které se v republice prodají bez makléře, pochází právě z hlavního města. Sedmnáct procent ze všech napřímo prodaných nemovitostí bylo ve Středočeském kraji, 10 procent pak v Jihomoravském.

„Svépomocí se prodávají především dražší nemovitosti nebo domy a byty v atraktivních lokalitách. To se logicky týká především velkých měst a jejich příměstských oblastí. Nicméně ve Středočeském kraji se nyní napřímo daří prodávat i domy, které byly realitními kancelářemi doposud považovány za nepříliš zajímavé,“ uvedl Meyer.

Tvrdí, že naprostá většina domů a bytů najde bez realitní společnosti kupce do jednoho měsíce od zveřejnění nabídky, déle než tři měsíce podle něj svého kupce hledají jen dvě procenta nemovitostí.

Portál Bezrealitky.cz je internetovým tržištěm s nemovitostmi, jehož prostřednictvím je možné prodat či pronajmout nemovitosti bez realitních kanceláří. Žádná strana transakce tak neplatí zprostředkovatelskou provizi. Podle Meyera měsíčně portál navštíví více než půl miliónu zájemců o bydlení a každý měsíc se jeho prostřednictvím prodá zhruba 600 a pronajme kolem tří tisíc nemovitostí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám