Hlavní obsah

Poptávku po bytech zvyšují singles

Právo, Jakub Svoboda

Vysokou poptávku po bytech především ve velkých městech ovlivňuje i fenomén tzv. singles, tedy lidí v mladém a středním věku, kteří s nikým nesdílejí svoji domácnost.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle statistik developera Central Group se tito lidé loni podíleli na celkovém prodeji nových bytů 34 procenty, zatímco před osmi lety představovali mezi kupci pouze pětinu.

Podle odborníků vše nasvědčuje tomu, že tento rostoucí trend bude pokračovat i letos. Tedy alespoň do října, kdy začnou platit nová omezení České národní banky (ČNB) pro hypotéky. Pro jednotlivce, zejména ty, kteří mají dluhy ještě někde jinde, bude obtížnější než dosud půjčku na bydlení získat.

„Od října žadatelé o hypotéku budou muset prokázat daleko vyšší příjem, a to dopadne především na ty, kdo chtějí koupit byt jen pro sebe. Ještě do konce září se tak dá očekávat zvýšený zájem singles o hypotéky,“ uvedla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Vlastní bydlení bude méně dostupné

Výše dluhu žadatele o hypotéku nebude od října smět překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu. Ekonomové odhadují, že zhruba pětina zájemců, kteří ještě dnes potřebné podmínky pro získání hypotéky splňují, na ni na podzim už nejspíš nedosáhne. Zájemce o hypoteční úvěr by měl totiž na splátky svých všech dluhů také vynakládat maximálně 45 procent svého měsíčního čistého příjmu.

Dá se očekávat, že počet jednočlenných domácností v Česku nadále poroste
Michaela Tomášková, Central Group

Už loni v dubnu ČNB kvůli obavám z přehřátí realitního trhu bankám doporučila neposkytovat hypotéky nad 90 procent ukazatele LTV (poměr výše úvěru k hodnotě zástavy), přičemž úvěrů nad 80 procent LTV mohou banky poskytovat méně než 15 procent.

V praxi to znamená, že při pořízení nového jednopokojového bytu v Praze budou potřebovat nejen více než 700 tisíc korun v hotovosti, ale budou se muset prokázat i nadprůměrným příjmem.

Ceny nemovitostí v Česku teď lámou rekordy, podle ČNB jsou nadhodnocené zhruba o 15 procent. Nová opatření ČNB tak podle ekonomů poženou mnoho lidí do nájmů.

„Singles a mladé rodiny budou proto odkázáni bydlet déle, ne-li po celý život, v nájmu. Ceny nájmů, dokud se bude ekonomice a spotřebitelům dařit, porostou ve velkých městech a jejich okolí ještě výrazně rychleji,“ uvedla po rozhodnutí ČNB analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Také podle generálního ředitele developerské společnosti Ekospol Evžena Korce se dá předpokládat, že poroste poptávka po nájmech a tím vzroste i měsíční nájemné.

„Přísnější regulace hypoték ze strany ČNB tak dopadne i na ty, kteří o pořízení vlastního bydlení ani neuvažují. Stovky tisíc domácností pak nuceně vyžene do nájemního bydlení, za které však dají stejné peníze, jako by platili za splátku hypoték,“ dodal Korec.

Často si drží byt i po svatbě

I přesto lze podle Tomáškové očekávat, že počet jednočlenných domácností v Česku nadále poroste. Zatímco ještě v roce 2008 si manželské páry pořídily od Central Group 44 procent bytů, za uplynulý rok to podle ní bylo pouhých 19 procent.

A v čem jsou singles, tedy lidé, kteří se rozhodli žít delší dobu bez partnera proto, aby mohli rozvíjet svoji vlastní osobnost a nemuseli se zabývat partnerskými vztahy či rodinou, z hlediska nároků na bydlení specifičtí?

Kromě požadavků na velikost bytu a jeho dispozice se tato skupina soustředí také na architekturu domu, lokalitu a nadstandardní vybavení. „Velice často také dbají na kvalitu a v posledních letech i na design a architekturu projektu. Vybavení bytů pak často řeší individuálně a byt i s ohledem na jeho menší dispozice se snaží vybavit co nejefektivněji, ale zároveň stylově,“ upozornila Tomášková.

Další skupinou, která de facto na singles navazuje, jsou takzvaní mingles. Jedná se o partnerské páry, které přestože žijí společně, mají každý svůj vlastní byt.

„Lidé žijící jako mingles páry bývají úspěšní v zaměstnání, finančně nezávislí, žijící ve spokojeném vztahu, nicméně odmítají se vzdát jisté formy svobody v podobě vlastního bydlení. Proto si dlouhodobě a velmi často i po svatbě udržují svůj vlastní byt, který získali v době, kdy byli singles,“ doplnila Tomášková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám