Hlavní obsah

Počet tuzemských e-shopů přijímajících bitcoiny roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desetkrát více je v porovnání se situací před čtyřmi lety tuzemských e-shopů, které přijímají tzv. bitcoiny. V současné době jich je zhruba tisíc. Zákazníci platící těmito elektronickými penězi oceňují především rychlost transakcí. Naopak nevýhodou, jak vyplývá z informací firem, jsou podle nich nestabilní transakční poplatky či nutnost zaplatit při směně daň z rozdílu pořizovací a prodejní hodnoty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V Česku bitcoiny přijímá například největší internetový obchodník Alza.cz či obchodník s investičním zlatem Golden Gate. Bitcoiny lze platit i u menších internetových prodejců (například gourmetkava.cz, sluchátka.net či supernakup.com).

Letos vznikl první fond, který umožňuje investici do kryptoměn od Comfort Finance Group CFG.

„Význam kryptoměn v poslední době vzrostl a některé obchody i zákazníci si chtějí bitcoiny prostě vyzkoušet. Z naší strany nejde o vyloženě byznysový záměr, ale technologie a inovace jsou jednou z našich priorit,” uvedl Michal Do Viet Anh z e-shopu Vemzu.cz.

V Alze.cz využívají bitcoinové platby především zahraniční zákazníci. Celkem tvoří asi půl procenta jejího obratu.

Bitcoin

  • Bitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto.
  • Měna je navržena tak, aby ji nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky.
  • Kybernetické mince „razí” síť počítačů se specializovaným softwarem. Ten je naprogramován tak, aby uvolňoval nové mince stabilním tempem, které se postupně zpomaluje.
  • Počet mincí v oběhu bude konečný, celkem jich má být vytvořeno 21 miliónů. V roce 2033 jich má být v oběhu 99 procent a poslední se mají dostat do oběhu kolem roku 2140

Bitcoiny akceptuje i řada mezinárodních firem, mezi které patří například maloobchodní online prodejce overstock.com. Právě tento e-shop s ročními tržbami přes 35 miliard korun byl v roce 2014 jednou z prvních velkých firem, které platbu bitcoinem začaly nabízet. Bitcoiny přijímají i další společnosti, například přední americký prodejce elektroniky Newegg.com či prodejce dárkových poukázek eGifter.com.

Chybovat při platbě se nevyplácí

„Bitcoin přináší i úskalí. Pokud například zadám špatnou adresu příjemce, o peníze přijdu. Není se totiž na koho obrátit, tak jak to běžně děláme u bank. Je také známo mnoho případů, kdy lidé o své bitcoiny přišli tím, že zapomněli své heslo k účtu nebo byl jejich počítač napaden a peníze vykradeny," uvedl Pavel Kupka ze společnosti Golden Gate CZ.

Výše transakčních poplatků je dost nestabilní a odvíjí se od toho, jak velký je o měnu mezi prodejci zájem. Například v prosinci 2017 byla jejich průměrná výše asi 1100 korun, poté se však situace uklidnila a v současnosti se za uskutečněný obchod odvádí těžařům asi dvacetikoruna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám