Hlavní obsah

Čtvrtina zájemců o pronájem má záznam v některém z rejstříků, nejčastěji jde o exekuce

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poptávka po pronájmech neutichá, naopak stále roste. Není tedy divu, že se mnozí vlastníci nemovitostí rozhodnou svůj volný byt pronajmout. Svěřit ho ale jen tak někomu se nemusí vyplatit, rozhodně je na místě si zájemce prověřit. Každý čtvrtý má totiž záznam v některém z veřejně dostupných rejstříků, většinou je proti němu vedena exekuce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Mnozí majitelé bytů si často neuvědomují, jaká rizika i náklady pronájem bytu přináší. Každý pátý totiž poskytne svůj byt neplatiči a přijde tak až o šest měsíců nájemného.

„V České republice je více než milión exekucí, často se zájemci o pronájem také potýkají s dluhy. Z našich zkušeností víme, že právě jednou za pět let tak majitel může přijít až o šest nájmů,“ uvedl Tomáš Brychta ze společnosti ulovdomov.cz

Důvěřuj, ale prověřuj

Prověřit si člověka, který má zájem pronajmout si vaši nemovitost, je možné v šesti nejdůležitějších veřejně dostupných registrech, mezi které patří například Centrální evidence exekucí, Insolvenční rejstřík nebo rejstřík hledaných osob Policií ČR.

Údaje idealninajemce.cz ukazují, že více než čtvrtina nájemců má záznam právě v některém z veřejně dostupných registrů. Zhruba každá šestá až sedmá prověřovaná osoba má na své jméno vedenou exekuci.

Dalšími riziky jsou například dluhy u pojišťoven nebo fakt, že danou osobu hledá policie. „Na pojistném dluží přibližně 1,5 procenta prověřovaných osob, nicméně je třeba brát v potaz, že pojišťovny dluhy zveřejňují až od výše 100 tisíc korun, některé dokonce od 300 tisíc korun, takže někdo může dlužit na pojistném i několik let a v registru jej nenajdete,“ upozornil Brychta.

Prověření zájemce o pronájem se vyplatilo i majiteli bytu z Brna. Zájem o něj měla solidně vypadající žena. „Zjistili jsme, že na sobě měla uvaleno celkem 45 exekucí různého stáří. Také jsme zjistili jeden nedoplatek na zdravotním pojištění ve výši 20 milionů korun,“ dodal Brychta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám