Hlavní obsah

Do exekucí padá stále více seniorů a samoživitelek

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes relativně dobrou ekonomickou situaci České republiky počet exekucí u nás neklesá. Naopak, padá do nich stále více lidí a podle údajů oddlužovacích firem i České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) je mezi nimi i čím dál více důchodců a matek samoživitelek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

S nelehkou finanční situací se nyní vyrovnává i paní Lenka (27 let), která žije sama s dvouletou dcerou. Nejen proto, že je samoživitelka na rodičovské dovolené, ale hlavně kvůli dluhu, který jí po bývalém příteli zůstal na krku.

Lenka tak patří k široké skupině lidí, kteří doplatili na dobrý úmysl nebo důvěřivost a splácejí dluhy za někoho jiného.

„Přítel často měnil práci, věděla jsem, že na tom s penězi není úplně nejlíp. Občas si přivydělával na brigádách, výdaje za domácnost jsme platili hlavně z mého účtu. Jednoho dne se nevrátil domů. Až po pár týdnech jsem zjistila, že odjel do zahraničí. Další šok následoval, když na moje jméno přišlo několik dopisů o nesplacených půjčkách. Nakonec zaklepali i exekutoři,“ svěřila se Lenka.

Jak zjistila, přítel jí vybral účet a nadělal dluhy. „Občas chtěl něco podepsat, nedávala jsem úplně pozor, a nyní jsem zjistila, že si na mě napůjčoval hned u několika společností,“ říká.

Je důležité si vždy pečlivě přečíst, co podepisujeme
Markéta Kolářová, společnost KRUK

Bývalého partnera se jí nedaří kontaktovat, protože se schovává v zahraničí. Lenka se snaží půjčky splácet, i když z příjmu 4500 korun a dávek na bydlení to není snadné. Péče o dvouletou dceru jí neumožňuje najít si stabilní zaměstnání, proto si přilepšuje občasnými přivýdělky nebo brigádami.

„S podobnými případy se setkáváme každý den. Mnoho žen se dostane do dluhů kvůli bývalému příteli. Buď se zadluží vědomě, nebo upadnou do dluhů bez vlastního přičinění – podvodem,“ potvrdila Právu Markéta Kolářová ze společnosti KRUK, která spravuje pohledávky finančních ústavů, operátorů či poskytovatelů energií. Pokud jde o zfalšovaný dokument, vždy se podle ní lze bránit pomocí trestního oznámení.

„Jestliže jsme ale podepisovali smlouvy sami, musíme se domluvit na řešení a postupně dluhy splácet. Je důležité si vždy pečlivě přečíst, co podepisujeme,“ zdůraznila Kolářová. Paní Lenka se nyní snaží pravidelně splácet 500 korun měsíčně.

Pomáhala dceři a teď dluží

ČSSZ provedla za loňský rok téměř 194 tisíc exekučních srážek z nemocenského pojištění, kam kromě dávek nemocenské a ošetřovného spadá i peněžitá pomoc v mateřství. Pro srovnání v roce 2016 bylo exekučních srážek u těchto dávek 172 tisíc, o rok dříve pouze 132 tisíc.

Exekucím čelí v posledních letech i stále více důchodců. Ke konci loňského roku ČSSZ prováděla kvůli nařízené exekuci či insolvenci srážky u bezmála 87 tisíců důchodů. Například v roce 2010 jich bylo 51 tisíc.

Přibývá přitom seniorů, kteří se zadlužují kvůli dětem nebo vnoučatům. Řada lidí se kvůli nim zadluží ještě v produktivním věku. Ženy jsou podle odborníků ohroženější než muži.

Ztráta manžela pro mě znamenala úplnou pohromu. Příjem se výrazně zmenšil a zvládala jsem taktak pokrýt náklady na bydlení a jídlo
paní Věra

Paní Věra (60 let) ze severní Moravy se zadlužila, když se snažila pomoci dceři v její složité životní situaci. Bydlela s manželem v malém rodinném domku, a i když měli manželé malý příjem, dokázali s penězi slušně vycházet, protože se dělili společně o náklady. Věru trápilo, v jaké situaci se nachází její dcera, která sama vychovává tři děti. Rozhodla se proto, že ji podpoří. Nejprve jí posílala ušetřené peníze, poté si začala brát menší půjčky.

„Když jsem viděla, jak dcera zápasí s penězi a má problém starším vnukům platit náklady spojené se školou a s kroužky, chtěla jsem jí pomoct. Nejdřív jsme jí s manželem dávali, co jsme ušetřili. Pak už nebylo z čeho brát, a tak jsem si postupně vypůjčila asi 35 tisíc korun,“ vypráví Věra.

Počítala s tím, že když všechno půjde podle plánu, za pár měsíců bude mít dluh splacený. Obrat nastal v momentě, když manžel zemřel a Věra zůstala na životní náklady a splácení půjček sama. „Ztráta manžela pro mě znamenala úplnou pohromu. Příjem se výrazně zmenšil a zvládala jsem taktak pokrýt náklady na bydlení a jídlo. Přestala jsem splácet půjčky, protože jsem neměla z čeho. Teď mám na krku exekuce. Snažím se dluhy splácet, ale z důchodu je to velmi těžké,“ dodala Věra.

Na 150 tisíc lidí má naráz deset exekucí

Soudy v Česku ročně rozhodnou o zhruba 700 tisících exekucích a až 30 tisících nových insolvenčních řízení. Jak upozorňuje ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal, za posledních deset let vzrostl počet nově ročně nařízených exekucí skoro o třetinu.

Strmě přitom roste množství exekucí na jednoho člověka. „Před deseti lety jsme měli jednu dvě exekuce na klienta, nyní to je násobně více. Více než polovina všech našich klientů v oddlužení má exekuce. Na druhou stranu se dlužníci naučili s exekucemi žít. Umějí se lépe uživit exekucím navzdory a zvykají si na nezdaněné příjmy a platby v hotovosti mimo účet,“ řekl Právu Šmejkal.

Tři a více exekucí má téměř půl miliónu Čechů, přes 150 tisíc lidí má naráz více než deset exekucí. „Nějakou exekuci má téměř desetina Čechů a Češek nad 15 let. Celkem je to 863 tisíc lidí a za poslední rok jich zhruba 31 tisíc přibylo,“ uvedl letos v únoru autor mapy exekucí Radek Hábl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám