Hlavní obsah

Odčitatelné položky mohou na daních ušetřit desetitisíce korun

Právo, svj

Ne každý si při vyplňování daňového přiznání uvědomí, že může na daních významně ušetřit. Vedle daňových slev, které přímo snižují vypočtenou daň z příjmů – například na poplatníka, manžela, manželku, dítě či jeho umístění v předškolním zařízení –, to jde i pomocí tzv. odčitatelných položek. Je jich hned několik a celkově díky nim můžete na daních zaplatit až o několik desítek tisíc méně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Odčitatelné položky se odečítají nejprve od základu daně, který tím sníží. A až poté, z ponížené částky, se vypočítá 15procentní daň z příjmu,“ připomíná finanční ředitel Zonky Jiří Humhal. Pokud tedy dodáme finančnímu úřadu potřebné informace, na daních můžeme zaplatit méně. A naprosto legálně.

Úvěry na bydlení

Pokud každý měsíc splácíte hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření, pak si vaše domácnost může ze všech úvěrů odečíst úroky do výše 300 tisíc korun.

Odečíst přitom můžete jen zaplacené úroky, ne splátky úvěru. Potřebovat budete potvrzení o výši zaplacených úroků od banky nebo stavební spořitelny.

Životní pojištění

Pokud jste se pojistili pro případ nepříjemných životních situací, můžete si od základu daně odečíst až 24 tisíc korun. Záleží ale na typu smlouvy a době, ve které si naspořenou částku můžete vybrat.

„Abyste si mohli pojištění z daní odečíst, nesmí smlouva umožnit výplatu v průběhu. Zároveň můžete odečíst jen pojišťovací část životního pojištění, na tu investiční se možnost odpočtu nevztahuje,“ říká Humhal.

Penzijní produkty

Potvrzení o životním pojištění automaticky zasílá pojišťovna. V případě, že máte sjednané penzijní připojištění se státním příspěvkem, můžete si z daňového základu odečíst až 24 tisíc korun. Abyste ale měli nárok na odpočet v plné výši, musíte penzijnímu fondu zaplatit 36 tisíc korun za rok, tedy tři tisíce korun měsíčně. Potvrzení obdrží poplatník od penzijního fondu. Opět se zasílá automaticky.

Odčitatelné položky z daní
Odčitatelná položkaMaximální výše
Úroky z hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření300 000 Kč
Spoření na penzi24 000 Kč
Životní pojištění24 000 Kč
Odbory1,5 % zdanitelných příjmů, jen do max. 3000 Kč
Vzdělávání10 000 Kč
ZTP13 000 Kč s těžkým zdrav. postižením 15 000 Kč
Dary2 % ze základu daně, min. 1000 Kč max. 15 % ze základu daně
Ztráty na daniLze odečíst daňovou ztrátu z podnikání, která vznikla v předchozích pěti letech

Odboráři

Od základu daně si můžete odečíst také členské příspěvky odborové organizaci. Jedná se však o částku do výše 1,5 procenta zdanitelných příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků. Maximálně jde o tři tisíce korun za zdaňovací období. Vyžádejte si potvrzení o zaplacení příspěvku se jménem člena.

Vzdělání

Z výdajů na studium si můžete odečíst až 10 tisíc korun. Pod tuto položku spadají například kurzy, zkoušky nebo školení.

U lidí se zdravotním postižením se částka zvyšuje až na 13 tisíc korun a u lidí s těžkým hendikepem až na 15 tisíc korun.

„Podmínkou odpočtu je, že jste si vzdělání hradili sami, ne zaměstnavatel. Pokud jste osoba samostatně výdělečně činná a chcete si odečíst náklady za vzdělání z daní, nesmíte si je zároveň započítat i do nákladů,“ vysvětluje Humhal.

K uplatnění této odčitatelné položky musíte mít doklad o zaplacení vystavený na jméno poplatníka.

Dary a charita

Na zvýhodnění máte nárok také v případě, že jste poskytli dar fyzickým osobám, které například poskytují zdravotní služby, provozují školy nebo zařízení na ochranu opuštěných zvířat.

Odpočet z daně se vás týká také v případě, že jste obdarovali právnickou osobu, například pořadatele veřejných sbírek.

Za dar se považuje také bezplatné darování krve či orgánu. Úhrnná hodnota daru přitom musí činit alespoň 1000 korun nebo přesáhnout dvě procenta vašeho základu daně. V součtu tak lze odečíst nejvýše 15 procent ze základu daně.

Veškeré dary musíte doložit potvrzením, nejlépe darovací smlouvou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám