Hlavní obsah

Výhodnost stavebního spoření snižují poplatky

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Pro Čechy je stavební spoření stále atraktivní díky státní podpoře i úrokové sazbě, vyšší než u většiny spořicích produktů. Ovšem jeho výhodnost podstatným způsobem snižují dva nejdůležitější poplatky. Úhrada za uzavření smlouvy, která vytáhne z klientovy kapsy několik tisíc korun, dále pak pravidelný poplatek za vedení vkladového účtu. Způsob, jakým ho spořitelny klientům účtují, je v každé z nich jiný.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ke konci loňského roku bylo v České republice uzavřeno celkem 3,2 miliónů smluv o stavebním spoření. Zájem o nové smlouvy sice mírně klesá, i tak je ale stavební spoření stále populární. Přitahuje jak klienty, kteří chtějí investovat do svého bydlení, tak konzervativní jedince, které nelákají rizikovější investice, spokojí se s úročením na úrovni lepších spořicích účtů a zároveň získají až dvoutisícovou státní podporu.

Smlouva o stavebním spoření je však spojena i s poplatky, které výnos klientovi podstatným způsobem snižují. Pokud necháte své stavební spoření běžet bez dalších „zásahů” či změn, budou se vás týkat pouze dva.

Tím prvním z nich je jednorázový poplatek, který hradíte při samotném uzavření smlouvy. Ve všech spořitelnách vám ho napočítají ve výši jednoho procenta z celkové cílové částky, přičemž Modrá pyramida (MP) jeho maximální výši zastropovala částkou 10 tisíc korun, Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS) částkou 15 tisíc korun a Wüstenrot pak částkou 30 tisíc korun. Spořitelny čas od času pořádají časově omezené akce, kdy klientům úhradu za uzavření smlouvy neúčtují. Vyplatí se proto si podobné akce ohlídat.

Za vkladový účet zaplatí nejvíc klienti ČMSS

Z naspořené sumy další tisíce ukrojí pravidelné poplatky, které si spořitelny účtují za vedení vkladového účtu. V jeho výpočtu a následném naúčtování klientům však najdete výrazné rozdíly.

Poplatek za vedení vkladového účtu a způsob jeho účtování
Stavební spořitelnaVýše poplatkuZpůsob účtování
ČMSS360 Kč ročně 180 Kč za půl rokuPoplatek 360 Kč účtován 1x ročně, poplatek 180 Kč účtován při uzavření smlouvy v 2. polovině roku
Modrá pyramida25 Kč měsíčně / 300 Kč ročněPoplatek účtován jen za skutečné měsíce trvání smlouvy
RSTS80 Kč čtvrtletně / 320 Kč ročně (1)Poplatek účtován jen za dny, kdy byl vkladový účet platný (poměrně jen za příslušné dny čtvrtletí)
SSČS325 Kč ročněPoplatek účtován ročně pro 12 měsíců
Wüstenrot27 Kč měsíčně / 324 Kč ročněPoplatek účtován jen za skutečné měsíce trvání smlouvy
Zdroj: Informace poskytly stavební spořitelny; Poznámka: (1) Daný poplatek platí pro prvních 72 měsíců (6 let) vázací doby, po jejich uplynutí klient hradí 160 Kč čtvrtletně.

Nejdráže vyjde vedení vkladového účtu klienty Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS), z úspor jim roční poplatek ukrojí 360 korun (2160 korun za šestiletou vázací dobu). Navíc daný poplatek v plné výši uhradíte bez ohledu na to, zda smlouva trvala po celý rok či skončila po pár měsících. V případě, že si smlouvu sjednáte ve 2. polovině roku, zaplatíte v prvním roce za vedení účtu 180 korun. Opět spořitelna nerozlišuje, zda byla smlouva sjednána v červenci či třeba v prosinci.

Se svou zkušeností se na redakci obrátila i paní Alena, která na konci listopadu loňského roku u ČMSS ukončila smlouvu o stavebním spoření a hned od 1. prosince uzavřela novou smlouvu. „Za prosinec mi na nové smlouvě účtovala ČMSS za vedení účtu 180 korun, což je stejná částka, jakou zaplatí ostatní klienti ČMSS za půl roku. Za 15 dní ledna, kdy mi byla vyplacena naspořená částka ze staré smlouvy, mi ČMSS naúčtovala za vedení účtu 360 Kč, tj. částku za celý rok,” posteskla si Právu Alena.

„Dle našich Všeobecných obchodních podmínek účtujeme poplatek za vedení účtu jednou ročně. Platnost smlouvy končí až po uplynutí tříměsíční výpovědní lhůty, což v tomto případě bohužel klientce přesáhlo až do nového roku,” vyjádřil se k danému případu Tomáš Kofroň z ČMSS.

Nejlevněji u Modré pyramidy

Druhou nejdražší spořitelnou v oblasti poplatků za vedení vkladového účtu je Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS), u níž klienti za roční vedení účtu zaplatí 325 korun za 12 měsíců. „Poplatek u smluv o stavebním spoření se účtuje s roční frekvencí vždy ve výroční den. Například pokud si klient uzavře smlouvu v březnu, bude hradit poplatek na období od března 2018 do března 2019,” vysvětlila Andrea Studihradová z České spořitelny.

Na opačném pólu stojí Modrá pyramida (MP), kde naopak klienti za vedení účtu zaplatí nejméně. Spořitelna jim účtuje roční poplatek ve výši 300 korun. měsíčně pak 25 korun. Klienti tak platí pouze za měsíce, kdy je smlouva platná. Při založení smlouvy je první necelý měsíc dokonce zdarma.

„Úhrada je účtována najednou při uzavření smlouvy v poměrné výši za každý celý kalendářní měsíc zbývající do konce roku. Uzavře-li si klient smlouvu kdykoli v březnu, bude mu účtována úhrada pouze za devět měsíců. V dalších letech je pak účtována v roční výši vždy na začátku kalendářního roku. Pokud by v daném roce došlo k ukončení smlouvy, tak je klientovi úhrada vrácena za měsíce, po které smlouva o stavebním spoření neexistovala,” doplnila Hana Vaněčková z MP.

Stejný princip účtování poplatků za vedení vkladového účtu používají i ve Wüstenrot. Klient platí pouze za ty měsíce, po které jeho smlouva běžela. Měsíční poplatek je 27 korun, roční pak 324 korun.

Čtvrtletní způsob účtování poplatků zvolila Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS). U smluv o stavebním spoření po dobu 72 měsíců ode dne jejich uzavření (tedy v rámci šestileté vázací lhůty) zaplatíte 80 korun za čtvrtletí (320 korun ročně). Bude-li vaše smlouva pokračovat i po uplynutí šesti let, za vedení vkladového účtu pak zaplatíte dvojnásobek, tedy 160 korun čtvrtletně (640 korun ročně).

„Výše úhrady za vedení účtu se vypočítává pouze za dny, kdy byl účet platný, to znamená že úhrada je určena poměrně jen za příslušné dny kvartálu,” dodala Lenka Molnárová z RSTS.

Anketa

Máte stavební spoření?
Ano
50,8 %
Ne
49,2 %
Celkem hlasovalo 592 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám