Hlavní obsah

Domácnosti opět mohou změnit dodavatele energií v aukci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřebitelská organizace dTest se rozhodla navázat na úspěšné loňské i předloňské hromadné změny dodavatelů energií. V polovině ledna tak odstartovala kampaň „Chci výhodnější energie”, přičemž samotná aukce proběhne 8. března 2018.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Domácnosti, které mají zájem o změnu dodavatele elektřinu či plynu, se mohou až do dne aukce nezávazně registrovat na webové stránce www.chcivyhodnejsienergie.cz.

Nejvíce mohou ušetřit lidé, kteří mají vyšší spotřebu, například bydlí v rodinných domech, a zároveň mají dlouholetou smlouvu nebo ještě nikdy dodavatele energií neměnili.

Férové obchodní podmínky zaručeny

„Přidanou hodnotou naší kampaně je to, že požadujeme od zapojených dodavatelů férové obchodní podmínky. To znamená, že s námi se nemusíte bát automatického prodlužování smlouvy na dlouhá období ani vysokých pokut za její předčasné ukončení. Uzavřenou smlouvu můžete kdykoli bez sankcí vypovědět,“ upozornil ředitel dTestu Martin Černý.

Zmíněné nešvary podle Černého bohužel stále patří k běžné praxi na českém energetickém trhu. Součástí smluv na dobu určitou často bývá ustanovení, kterým se smlouva prodlouží na další dobu určitou, pokud s tím zákazník, který často netuší, kdy mu smlouva vlastně končí, ve stanovené době nevyjádří svůj nesouhlas.

Smlouvu pak nelze vypovědět vůbec, nebo jen se zaplacením smluvní pokuty, která může být i v řádech tisíců korun. „Známe ale i případy, kdy se jedná o 90 procent ceny energií, k jejichž odběru se spotřebitel zavázal,“ dodal Černý.

Registrace do aukce k ničemu nezavazuje

„Pro velký zájem spotřebitelů pořádáme aukci energií již třetím rokem. Chceme dát lidem možnost, aby se spojili a žádali od dodavatelů energií výhodnější podmínky a lepší ceny. Jsme nezisková organizace, takže na rozdíl od komerčních subjektů neděláme aukci pro vlastní obohacení, případný výtěžek z aukce používáme k financování služeb poskytovaných všem spotřebitelům v České republice,“ upozornil Černý.

Účast je pro spotřebitele nezávazná a bezplatná. Domácnosti se o přechodu k dodavateli, který v aukci zvítězí, mohou rozhodnout až na základě konkrétní nabídky, kterou jim předloží. Není tedy třeba se obávat, že by na ně nový dodavatel energií jakkoliv tlačil. Pokud se nakonec rozhodnou k novému dodavateli přejít, získají smlouvu s fixací ceny na jeden rok.

Shrnutí minulých ročníků aukce „Chci výhodnější energie”
Rok20162017
Počet registrovaných domácností79 tisíc55 tisíc
Počet domácností, které změnily dodavatele20 tisíc6 tisíc
Průměrná roční úspora za plyn (v Kč)87072205
Průměrná roční úspora za elektřinu (v Kč)2883954
Celková úspora domácností (v Kč)140 miliónů11 miliónů
Zdroj: dTest

V roce 2016 se do aukce registrovalo celkem 79 tisíc domácností, v roce 2017 pak 55 tisíc domácností. V průměru domácnosti díky změně dodavatele ušetřily 5456 korun ročně za plyn a 1919 korun ročně za elektřinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám