Hlavní obsah

Co zkontrolovat u auta před jízdou na hory

Právo, svj

Zima přichází a mnoho českých rodin se stejně jako každý rok chystá vyrazit autem do zahraničí na hory. Před dlouhou jízdou by vůz měl být vždy důkladně zkontrolován, řada lidí však podle odborníků přípravu auta stále podceňuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Základem na cestu do hor jsou zimní pneumatiky. Vedle povinného přezutí by motoristé měli u auta například zkontrolovat světla a baterii či doplnit kapaliny.

Kdy jste si naposled nechali zkontrolovat světla? Pokud marně pátráte v paměti, vydejte se na kontrolu do servisu. „Seřídit světlomety je úprava na pár minut. Účet bude za zhruba 150 korun a zajistí, že nikoho nebudou světla nepříjemně oslňovat a vy budete mít dostatečný výhled,“ doporučuje Jiří Beneš z Autotýmu.

Pokud máte na voze ostřikovače předních světel, nezapomeňte si do auta přibalit více zimní kapaliny do ostřikovačů. Udělejte revizi stěračů nebo rovnou kupte nový pár, který vyjde v průměru na 400 korun. Nemrznoucí směs do ostřikovačů je samozřejmostí.

Srdce vozu – motor – by mělo být opečováváno kvalitním olejem. Ten se nemusí měnit sezónně, ale pro zimu jsou vhodnější ty tekutější. Za studena mažou lépe a poznáte je podle nízkého počátečního čísla (SAE 10W-40). Za litr oleje dáte od 100 korun, s výběrem poradí odborník ze servisu.

„Po létě zkontrolujte i chladicí kapalinu, která kvůli vysokým teplotám rychle ubývá. Pokud jste tak ještě neudělali, vyměňte ji za novou s výdrží do –30 °C,“ radí Beneš. Stará kapalina může při mrazech zamrzat a poškodit motor i s chladičem. Kapalina stojí od 120 korun za jeden litr.

U autobaterie si ověřte, že je nabitá a nemá zanesené kontakty. „Baterie má určitou životnost, podle typu se uvádí čtyři až šest let. Kutilové si mohou baterii dobít sami, postačí jen doplnit destilovanou vodu,“ říká Beneš.

Jak dodává, s teplotou –10 °C se kapacita baterie sníží o 30 procent. Proto je dobré vůz pravidelně používat a nenechat jej odstavený. Jízdou se akumulátor dobíjí.

Kromě povinné výbavy se v horách hodí i rezervní náplně do ostřikovačů, zimní řetězy a nabíjecí kabely, dále skládací lopata, rukavice, škrabka, smetáček, rozmrazovací sprej na okna či rozmrazovač zámků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám