Hlavní obsah

Ekonomika roste, lidé víc utrácejí

Právo, Jakub Svoboda

V nákupech se stále více odráží růst ekonomiky. Češi více utrácejí, z velké části za auta, oblečení a vybavení domácnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Rychlý růst ekonomiky se dál odráží v nákupních vozících českých spotřebitelů. Maloobchodní tržby v Česku kromě tržeb z prodejů a oprav aut v září zrychlily meziroční růst na 6,2 procenta ze srpnových 4,8 procenta. Při započtení segmentu prodeje aut však celkové tržby o desetinu procenta oslabily na 3,6 procenta.

Jak počátkem týdne oznámil Český statistický úřad, tržby za prodej a opravy motorových vozidel v září proti loňsku klesly o 1,7 procenta, zatímco v srpnu meziročně rostly o 1,2 procenta.

Více lidé po prázdninách utráceli zejména za oblečení (+22,3 procenta), vybavení domácnosti, tj. nábytek, elektroniku, spotřebiče apod. (+9,0 procent) a počítače, mobily a tablety (+7,3 procenta). Naopak mírně klesl obrat v lékárnách a drogeriích.

„Důvody pro svižný růst poptávky domácností jsou zřejmé: rekordně nízká nezaměstnanost, rychlý růst mezd a nízká míra nejistoty. Tyto faktory v nejbližších měsících nepominou, tržby by měly pokračovat v solidním růstu,“ uvedl analytik společnosti Deloitte David Marek.

Varování před přehříváním

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance lidé nyní utrácejí za věci dlouhodobé spotřeby, které nutně nepotřebují. „Rychlé tempo růstu tržeb ovšem ukazuje i to, jak se ekonomika přehřívá, což se brzo projeví v růstu cen. Už v lednu mnoho firem přecení své zboží a služby směrem nahoru,“ míní Pikora.

Upozornil také na to, že zatímco útraty za celé třetí čtvrtletí se v maloobchodě kromě motorových vozidel tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně zvýšily o 5,6 procenta, tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly jen o 0,2 procenta.

„Český průmysl je založen na autech. Pomalý růst tržeb za jejich prodeje je předzvěstí celkového zpomalení ekonomiky,“ varoval Pikora.

Výraznější zpomalení růstu tržeb lze však podle něj očekávat nejdříve ve druhém pololetí příštího roku. Spotřebitelský optimismus Čechů před Vánocemi podpoří výplaty odměn a bonusů.

Anketa

Utrácíte v posledních měsících víc než dřív?
Ano
22,6 %
Ne
77,4 %
Celkem hlasovalo 2638 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám