Hlavní obsah

Většina firem by kývla na týden dovolené navíc

Právo, Jakub Svoboda

Většina malých a středních zaměstnavatelů by souhlasila s tím, kdyby zákonný nárok na dovolenou byl v Česku pět týdnů místo dosavadních čtyř. Vyplývá to z průzkumu ČSOB pro Právo, který banka provedla v rámci svého pravidelného šetření Index očekávání firem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Téměř pětina zástupců malých a středních firem by s prodloužením zákonné dovolené o jeden týden v roce souhlasila rozhodně, další třetina by se k takové změně klonila.

Mnoho zaměstnavatelů svým pracovníkům pět týdnů dovolené místo zákonem garantovaných čtyř již dnes dopřává. Sociální demokraté ale chtěli letos prosadit týden dovolené navíc pro každého, kdo pracuje na jednom místě aspoň dva roky. Tento návrh však s celou novelou zákoníku práce shodila Sněmovna nakonec pod stůl.

Spolu s tím se minimálně na nějakou dobu uzavřela i řada dalších témat pracovního trhu. Jak vyplynulo z průzkumu ČSOB, polovina podnikatelů by souhlasila i s tím, kdyby se zákonem garantoval návrat zaměstnankyň a zaměstnanců na původní místo po rodičovské dovolené.

Naopak jiný nedávný vládní návrh, aby převedení zaměstnance na jinou práci bylo možné pouze s jeho souhlasem, se podnikatelům nelíbí. Většinově by pak byli i proti proplácení prvních tří dnů nemocenské zaměstnancům.

Vládní novelu zákoníku práce, která měla mimo jiné zrušit jednostranné převedení zaměstnance na jinou práci, zavést nová pravidla počítání délky dovolené na základě týdenní pracovní doby, zaručit dobu odpočinku při pracích mimo pracovní poměr či více chránit matky po návratu z rodičovské dovolené, dlouhodobě ve Sněmovně kritizovala pravicová opozice. Ve hře byla i úprava pravidel pro práci z domova.

Zákonodárci však novelu, kterou připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí, nestihnou v tomto volebním období schválit. Spolu s pravicí ji na začátku června torpédovali poslanci ANO, kteří navrhli její projednávání odročit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám