Hlavní obsah

Na co nezapomenout před odjezdem na dovolenou

Novinky, bab

Na letní dovolenou každoročně vyrážejí milióny Čechů. Jinak tomu nebude ani letos. Abyste i vy dny odpočinku strávili co nejlépe, přinášíme několik rad a tipů, co ještě před odjezdem vyřešit a co si ohlídat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Máte platné cestovní doklady?

Nezapomeňte si s dostatečným předstihem zkontrolovat, že jsou vaše veškeré cestovní doklady platné. Nepohlídáte-li si tyto náležitosti, vyjde vás zařizování takzvaného rychlopasu poměrně draho.

Počínaje loňským rokem se totiž přestaly vyrábět pasy bez strojově čitelných biometrických údajů. Jelikož je i rychlopas těmito údaji označen, jeho vydání trvá nejméně šest pracovních dní a vyjde na čtyři tisíce korun.

Na vydání pasu ve standardní lhůtě si pak počkáte 30 dní a zaplatíte 600 korun.

Cestujete-li po zemích schengenského prostoru a v rámci EU, bude vám stačit občanský průkaz. Ovšem i jeho platnost je třeba si raději zkontrolovat.

Nespoléhejte na „mně se přeci nemůže nic stát“

Nepříjemnou potíží, se kterou se během dovolené můžete lehce setkat, je jakákoli forma zdravotní komplikace. Budete se tak muset vypořádat jak s tím, kam se se zdravotním problémem vypravit, aby vám byla poskytnuta náležitá péče, tak i s finančními výdaji, které s léčbou úrazu nebo nemoci souvisí.

S cestovním pojištěním máte jistotu, že na řešení těchto situací nezůstanete sami. „V případě nemoci či úrazu okamžitě kontaktujte asistenční službu. Ta vám poradí, jak přesně postupovat a doporučí vhodné zdravotní zařízení,“ doporučila Ivana Buriánková z České pojišťovny.

„Taková zdravotní zařízení jsou prověřená a jsme v nich schopni zaručit určitou úroveň poskytnuté péče. Navíc ve většině případů klient nemusí náklady za poskytnutou péči hradit na místě,” dodala.

Postarejte se i o opuštěnou domácnost

V případě odjezdu na delší dobu je důležité dodržovat některá základní pravidla zajištění domácnosti. Neinformujte proto zbytečně široké okolí o tom, že se chystáte pryč.

Opouštějte domácnost v takovém stavu, aby na okolí působila dojmem, že je stále někdo doma. Nechte například roztažené žaluzie, případně můžete pořídit časovač světla, který vytvoří iluzi něčí přítomnosti. Pokud máte doma nějaké cennosti, uložte je raději do trezoru.

Pokud svůj domov nechcete ponechat náhodě, sjednejte si pojištění domácnosti. Ideální je samozřejmě dlouhodobé pojištění domácnosti. Možností je ale i krátkodobé pojištění – tzv.pojištění opuštěné domácnosti. „Součástí pojištění je i asistenční služba, která zajistí ostrahu opuštěné domácnosti, opravu poškozených vstupních otvorů, prasklého potrubí a podobně,“ doplnila Buriánková.

Prostudujte si dopravní předpisy

Rozhodnete-li se na dovolenou cestovat autem, mějte na paměti, že musíte zkontrolovat řidičský a technický průkaz a mít v pořádku povinné ručení. V případě, že je vám více než 60 let a chystáte se řídit, je nezbytné mít rovněž doklad o zdravotní způsobilosti.

Před vycestováním se také vyplatí blíže se seznámit s dopravními pravidly vaší cílové destinace i států, kterými budete projíždět. Předně se zaměřte na rozdílnosti v povinné výbavě a bezpečnostní předpisy dané země.

Chystáte-li se například na francouzskou Riviéru, součástí povinné výbavy auta by měl být i alkohol-tester. Hasicí přístroj patří naopak do povinné výbavy v Řecku, Turecku či Bulharsku. Řidiči s dioptrickými brýlemi musí mít například ve Španělsku jedny náhradní brýle.

S nehodou či poruchou se můžete setkat i na dovolené

I v zahraničí se pak pochopitelně můžete stát účastníky dopravní nehody nebo se vaše auto stane nepojízdným. Nejnovějším počinem pro motoristy, kteří mají jen základní asistenci u svého autopojištění, je možnost pojistit si nepojízdnost auta v rámci cestovního pojištění jen po dobu dovolené.

„Toto užitečné připojištění dává k dispozici 75 tisíc korun na to, aby se použily v případě, že auto nemůže pokračovat v jízdě. Asistenční služba zařídí jeho odtah buď v místě události, nebo zpět do Česka,“ upřesnil Jan Marek z Generali.

Opravdu nevydařená dovolená je zrušená dovolená

Stát se může cokoliv a z vaší dovolené nakonec nic nebude. Proto se mnohdy vyplatí sjednat si i pojištění storna cesty. V případě onemocnění, ztráty zaměstnání, nedoporučení od MZV cestovat do dané destinace či třeba živelní události v místě bydliště vám pojišťovna vrátí 80 procent nákladů na vaši dovolenou.

Toto pojištění je možné pořídit i na stále oblíbenější tuzemské dovolené. „Ty jsou mnohdy stejně drahé jako ty zahraniční, proto se o pojištění zrušení či přerušení cesty vyplatí uvažovat i při pobytu v Česku,“ doporučil Marek.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak platit při dovolené v zahraničí

Letošní dovolenková sezóna je na spadnutí. Mnozí z Čechů tak jako vloni zamíří trávit volné dny i do zahraničí. Ne všichni ale mají jasno, jak ideálně nakládat...

Výběr článků

Načítám