Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak finanční technologie zjednodušují lidem život

Novinky, bab

S nárůstem počtu uživatelů internetu a zvýšením počítačové gramotnosti se lidem otevřely nové způsoby přístupu k financím. Své peníze už nemusí spravovat jen na pobočce banky, využívat k tomu mohou i on-line prostředí. Připravili jsme pro vás shrnutí, co všechno oblast FinTech nabízí a jak je na tom Česko ve srovnání se světem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pojem FinTech zastřešuje projekty propojující moderní technologie s tradičními finančními službami. Počítač, laptop, tablet, nebo dokonce jen mobilní telefon jsou platformy, které do jisté míry nahrazují pracovníky finančních institucí.

FinTech pak může být inovativní služba, nový prodejní kanál, mobilní aplikace či cokoliv jiného. Důležité je, aby technologie lidem zjednodušily život, poskytly komfort a svobodu ve smyslu správy osobních financí.

V Česku se o FinTech mluví už asi deset let, přece jen jsme ale o trochu pozadu za světem. Nové trendy k nám přicházejí se zpožděním.

„Skutečné projekty u nás odstartovaly, až když se objevily alternativní banky, které začaly své projekty poskytovat výhradně on-line, tedy bez kamenných poboček. V poslední době navíc nastal boom projektů mimo oblast tradičního bankovnictví, například v oblasti mobilních plateb, pojišťovnictví nebo samotné automatizace zpracování dat,“ upozornil Pavel Kuhn ze společnosti Home Credit.

Co většinu zajímá nejvíce? Pohodlné placení

„Chcete si hlídat příjmy a výdaje a vést si přehled jinak než s tužkou a papírem či excelovou tabulkou? Nabízí se vám celá řada aplikací, které vám pomohou s kontrolou, za co utrácíte. I to je samozřejmě FinTech,“ uvedl Kuhn.

Uživatelé už dávno nejsou odkázáni na návštěvu pošty nebo bankovní pobočky. Takřka každý větší e-shop nabízí hned několik způsobů, jak zboží uhradit, mezi nimi například i jednoduché zasílání plateb pomocí on-line účtů, jako je PayPal.

K velké části finančních operací vám stačí obyčejný mobil fungující jako digitální peněženka. Během krátké chvíle můžete prostřednictvím smartphonu uhradit nájem, splátku hypotéky, zkontrolovat zůstatek na účtu, koupit dceři dárek k narozeninám a ještě si objednat a rovnou zaplatit nákup v on-line samoobsluze.

Tipy pro ty, kteří to s počítačem umí

Spojení internetu s chytrými technologiemi nabízí obrovský prostor pro nápady, které dokážou najít další a další díry na trhu a nabídnout spotřebitelům nové služby. Ne ve všech případech však musí jít o průkopnictví.

Finanční instituce spolu se svými vývojáři přemýšlí i nad tím, jak vzít zcela tradiční služby a činnosti a prostřednictvím FinTech je zákazníkovi zase trochu zjednodušit a zpříjemnit. FinTech tak rozšířil i možnosti u nákupů či úvěrů. Vyhlédli jste si na e-shopu skvělou věc, která vás láká, ale přece jen si nejste úplně jistí? Nově můžete využít třeba službu Kup Najisto nebo Twisto.

„Obě spočívají v odložené platbě. Zákazník si zboží objedná, v pohodlí domova si ho vyzkouší a má více než týden na to, aby se rozhodl, zda si třeba sportovní potřeby či oblečení ponechá, nebo je vrátí. Je to v podstatě moderní forma úvěru za nízký poplatek v řádu desítek korun,“ zmínil Kuhn.

V oblasti vzniká celá řada start-upů, tedy mladých a pružných podnikatelských projektů, jež na poptávku zákazníků zpravidla reagují rychleji než tradiční instituce. Brzy se tak do FinTech přenesl trend sdílené ekonomiky.

„V zahraničí už existuje několik velkých ‚peer-to-peer‘ platforem, kde si uživatelé on-line pořídí půjčku nebo sjednají pojištění. A to nikoliv skrze banky, ale od jiných lidí, kteří se na částku složí. Jedná se pro ně o investici s nízkým rizikem. První takové projekty už jsou i v Česku,“ dodal Kuhn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám