Hlavní obsah

Drtivá většina Čechů letos stráví dovolenou i v tuzemsku, čtvrtina se vejde do 10 tisíc korun

Novinky, bab

Dvě třetiny českých rodin plánují během letošní dovolené cestovat po České republice. V naprosté většině případů při tom využijí své vlastní auto. Ti, co vyrazí do zahraničí, preferují odpočinkovou dovolenou u moře. Čtvrtina českých rodin předpokládá, že se s náklady na letní dovolenou vejde do 10 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Pro naprosto většinu lidí vyrážejících na dovolenou autem je svoboda pohybu hlavním benefitem.

Článek

Jak ukázal aktuální průzkum společnosti Europ Assistance, mnoho českých rodin se v létě vydá na dovolenou, přičemž dvě ze tří ji budou trávit i v tuzemsku.

Na dovolenou nejčastěji autem

Cestovat se lidé chystají hlavně svým autem. Pro čtyři pětiny z nich je hlavním benefitem svoboda, tedy možnost jet kdykoli kamkoli, měnit místa pobytu a jezdit na výlety.

Každý pátý Čech však už během cesty na letní dovolenou zažil nějakou nehodu či poruchu.

„Auto je o prázdninách stále nejčastějším dopravním prostředkem. Riziko poruchy či nehody Čechy neodrazuje. Vyráží v něm jak na tuzemské, tak zahraniční cesty v rámci Evropy,“ uvedl Michal Egert z Europ Assistance.

„Loni jsme zasahovali při více než deseti tisících událostech na silnicích. Většinou se jednalo právě o poruchy vozu, méně často pak o nehody,“ dodal s tím, že čtvrtina z těch, kdo za sebou mají nemilou zkušenost, vyráží na dovolenou autem i letos.

Moře hraje prim

Zhruba každý druhý Čech, který plánuje vyrazit za zážitky do zahraničí, se chystá strávit volné dny u moře. „Z destinací jezdí Češi nejraději k moři,” doplnil Egert. To, že Češi moře milují, dokazují i loňské statistiky. Po roční pauze se Chorvatsko opět stalo nejnavštěvovanější zemí, navštívilo ho více než 800 tisíc Čechů.

Cestovní kanceláře oproti minulému roku sledují opačný vývoj v prodeji letních dovolených. Lidé už totiž nevyčkávají na last minute zájezdy, ale ve velké míře nakupují s předstihem.

„Zkušenost klientů z minulého roku se nyní odráží do nákupního chování. Obava z létání opadla, terorismus se stal běžnou součástí dnešního života a lidé poznávají i nové destinace, které doposud přebíjela poptávka po tradičních zemích jako je Egypt, Tunis, Turecko,“ upozornil Ondřej Rušikvas z ERV Evropské pojišťovny.

Vzhledem k velké poptávce je většina kapacit v Řecku, Španělsku, či Itálii už vyprodána ještě před začátkem letní sezóny.

Každá čtvrtá rodina utratí 10 tisíc korun

Čtvrtina českých rodin se letos s náklady na letní dovolenou vejde do 10 tisíc korun, zato každá jedenáctá utratí naopak více než 45 tisíc korun.

Češi také přichází na chuť bydlení v soukromí. Trendu Airbnb či pronájmu chat a domů už podlehly dvě pětiny z nich. Stále ale vede pohodlí hotelu, kempování holduje jen necelá desetina oslovených.

Anketa

Kde letos plánujete strávit letní dovolenou?
V tuzemsku
42,6 %
V zahraničí
18,6 %
V tuzemsku i v zahraničí
18,1 %
Nikde, dovolenou si v létě nevezmu
20,7 %
Celkem hlasovalo 2598 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám