Hlavní obsah

Možnost platit kartou je pro Čechy při volbě restaurace důležitější než značka piva

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři z deseti Čechů aspoň jednou týdně zamíří najíst se do restaurace. Ovšem nejdou jen tak do nějakého podniku, rozhodují se především podle kvality jídla, ceny i obsluhy. Při výběru restaurace je pro Čechy nekuřácké prostředí i možnost platit kartou důležitější než značka čepovaného piva.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Z průzkumu agentury STEM/MARK pro Air Bank vyplynulo, že pro 86 procent Čechů je při volbě podniku nejdůležitějším kritériem kvalita jídla. Téměř tři pětiny se shodly na tom, že je pro ně rozhodně důležitá i cena a obsluha.

V žebříčku nejdůležitějších kritérií následuje prostředí podniku (47 procent), typ kuchyně (41procent) a vzdálenost od domova nebo zaměstnání (40 procent). Nekuřácký podnik pak rozhodně upřednostňují dvě pětiny lidí.

Hotovost, karty, stravenky

Někteří lidi zvažují volbu podniku také podle toho, jak tam mohou za svou útratu zaplatit. Možnost zaplatit kartou je rozhodně důležitá pro 38 procent lidí, za spíše důležité označilo toto kritérium dalších 37 procent oslovených lidí. Zda mohou v podniku uplatnit stravenky, je rozhodně důležité pro pětinu dotázaných lidí, spíše důležité je to pak pro další třetinu.

Naopak jen zhruba pětina Čechů uvedla, že je pro ně rozhodně důležité, jakou značku piva podnik nabízí.

„Češi jsou při volbě podniku nároční a kvalita jídla je pro ně jednoznačně nejdůležitějším kritériem. I když cena zůstává stále hodně důležitá, mnoho lidí už klade stejně velký důraz také na obsluhu a prostředí. Navíc chtějí mít možnost zaplatit kartou a pobýt v nekuřáckém prostředí,” uvedl Tomáš Motl z Air Bank.

Jen čtyři ze sta do hospod nechodí

Do restaurace alespoň jednou týdně zamíří 28 procent lidí, víc než polovina Čechů si návštěvu dopřeje několikrát do měsíce. Do hospody nebo pivnice pak skoro třetina lidí chodí nejméně jednou za týden.

Možnost rychle se občerstvit v takzvaných fastfoodových restauracích využívá několikrát za měsíc 37 procent lidí.

Jen čtyři procenta respondentů pak uvedla, že do restaurace vůbec nechodí.

Anketa

Co je pro vás nejdůležitější při výběru restaurace?
Kvalita jídla
53,7 %
Cena
8,4 %
Obsluha
0,8 %
Prostředí podniku
2,1 %
Typ kuchyně
0,3 %
Značka čepovaného piva
20 %
Možnost platit kartou
12,4 %
Možnost platit stravenkami
2,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 380 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám