Hlavní obsah

Finanční poradna: Pokud máte výplatu v době dovolené, lze ji dostat předem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V případě, že výplatní termín připadá na dobu, kdy budete čerpat řádnou dovolenou, je zaměstnavatel povinen vám peníze vyplatit ještě před nástupem na dovolenou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Na redakci se obrátila čtenářka, která s požadavkem o vyplacení své mzdy před dovolenou nepochodila.

„Chystám se s dětmi na naplánovanou řádnou dovolenou, která začne dva dny předtím, než mám stanoven výplatní termín. Jsem samoživitelka, a nemám peněz nazbyt a hodilo by se mně, abych výplatu dostala před nástupem dovolené. Ptala jsem se ve mzdové účtárně, ale tam můj požadavek odmítli s tím, že nebudou kvůli mně zvlášť počítat výplaty. Dost mě tato neochota nemile překvapila,” posteskla si čtenářka.

Právník: Jedná se o porušení zákoníku práce

Podle právníka Jana Dubenského, který se odpovědi čtenářce ujal, nejde jen o neochotu vyhovět, ale dokonce o porušování závazných ustanovení zákoníku práce.

„Zákoník práce v § 141 stanoví, že zaměstnavatel je povinen vyplatit zaměstnanci před nastoupením dovolené mzdu nebo plat splatný během dovolené, pokud připadne termín výplaty na období dovolené, přičemž je jedno, zda jde o jeden či více dnů,” uvedl Dubenský.

V případě, že by zaměstnavatel doložil, že toto řešení mu neumožňuje technika výpočtu mezd, například mu je zpracovává externí firma k určitému smluvnímu termínu, je jeho povinností vyplatit zaměstnanci přiměřenou zálohu.

„Zbývající část mzdy je pak povinen vyplatit nejpozději v nejbližším pravidelném termínu výplaty mzdy následujícím po zaměstnancově dovolené,” doplnil Dubenský.

Reklama

Výběr článků

Načítám