Hlavní obsah

Úroky hypoték letí vzhůru, zájem klientů neklesá

Novinky, bab

Hypotéky jsou stále dražší, průměrná hypoteční sazba už tři měsíce po sobě roste. Česká národní banka (ČNB) ukončila intervence, podle odborníků tak úrokové sazby dále porostou. Klienti však ve sjednávání hypotečních úvěrů nepolevují.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

„ČNB počátkem dubna ukončila intervence na kurzu koruny k euru, postupně se začnou normalizovat výnosy státních dluhopisů a zvyšovat cena zdrojů. Nadále tak lze očekáváme pozvolný růst sazeb,“ odhaduje budoucí růst úrokových sazeb Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

Průměrná úroková sazba hypoték dosáhla v březnu hodnoty 1,95 procenta. Vyplývá to z údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Zájem o úvěry trhá rekordy

Zájem o hypotéky je i přes rostoucí úrokové sazby značný. V březnu si sjednalo hypoteční úvěry 10 388 klientů, což je nejvíce za poslední čtyři měsíce. Významný růst je znát i u objemů. Ve třetím měsíci letošního roku si lidé sjednali hypotéky za 21,131 miliard korun, což je o skoro o 2,2 miliardy více než v únoru.

„Březnovým objemům přes 20 miliard korun dopomohly jak stále ještě přijatelné sazby, tak uspíšení obchodů před aplikací omezení výše hypotečních úvěrů k hodnotě nemovitosti na 90 procent,“ uvedl Rajdl.

Banky zdražují hypotéky s vyšší hodnotou zástavy

Podle doporučení ČNB banky poskytují maximálně 90procentní hypotéky. Zároveň u LTV (loan to value) v rozmezí od 80 procent do 90 procent mohou sjednat jen 15 procent nových úvěrů. Proto banky začaly zdražovat hlavně hypotéky s vyšší hodnotou zástavy nemovitosti.

O klienty ale zatím nepřicházejí. Umožňují totiž dofinancovat chybějící vlastní zdroje například úvěrem ze stavebního spoření. Jenže ČNB s tím má problém.

„S doporučeními není slučitelné, aby klient či instituce řešili nedostatek vlastních zdrojů klienta tím, že se zkombinují úvěry u různých institucí. Smysl a duch doporučení je jednoznačný: Klient by měl k pořízení nemovitosti použít zčásti vlastní zdroje. Instituce musí posuzovat celkovou zadluženost klienta, to je dívat se na všechny jeho úvěry,“ upozornila Denisa Všetičková z ČNB.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám