Hlavní obsah

Daňové přiznání odevzdají dva milióny podnikatelů, všech se dubnový termín netýká

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V loňském roce bylo na finančních úřadech odevzdáno celkem 1 997 852 přiznání k daním z příjmů. Většina podnikatelů odevzdává formuláře v řádném termínu — letos to má být do 3. dubna - zbytek využívá možnosti odevzdat formuláře s tříměsíčním odkladem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Poplatníci, kteří doručí písemně nebo přes datovou schránku svému správci daně do 3. dubna plnou moc ke zpracování a podání daňového přiznání daňovým poradcem, mohou v letošním roce s podáním daňového přiznání počkat až do 3. července. Zároveň se k tomuto datu automaticky prodlouží i termín pro zaplacení daně. Tento termín se týká také poplatníků, kteří mají ze zákona povinnost mít ověřenou účetní závěrku auditorem. Počet lidí, kteří podávají svá přiznání s odkladem, každým rokem stoupá,“ uvedla Blanka Štarmanová, daňová poradkyně ze společnosti TaxVision.

Na podání přiznání je ještě pět dní po termínu

Způsobů podání daňového přiznání je několik. Můžete je zaslat elektronicky, poslat poštou či odnést osobně na územní pracoviště finančního úřadu.

Pokud však máte zřízenou datovou schránku, jste povinni podat přiznání elektronicky. V případě, že tak neučiníte, dostanete pokutu ve výši dvou tisíc korun.

Poslední den lhůty pro podání přiznání je zároveň i posledním dnem pro úhradu daně.
daňová poradkyně Blanka Štarmanová

Poplatníci, kteří nestihnou podat daňové přiznání do 3. dubna, tak mohou učinit ještě pět následujících pracovních dní, během kterých stále nehrozí žádné pokuty.

„Po tomto termínu už následuje sankce 0,05 procenta ze stanovené daně za každý den prodlení, maximálně však pět procent stanovené daně. Pokud je v daňovém přiznání uvedena ztráta, sankce za pozdní podání přiznání je 0,01 procenta stanovené ztráty, maximálně však pět procent stanovené ztráty. Pokuty pod 200 korun finanční úřad nevyměřuje,” upozornila Štarmanová.

Dodala, že nepodá-li živnostník daňové přiznání vůbec, finanční úřad ho nejprve vyzve, aby tak učinil. Pokud však náhradní lhůtu nestihne, musí počítat s pokutou pět procent ze stanovené daně nebo daňové ztráty, vždy minimálně 500 korun.

„Maximální výše pokuty může dosáhnout 300 tisíc korun. Pokuta je splatná do 30 dní od doručení platebního výměru,” upřesnila Štarmanová.

Daňová složenka

Poplatníci musí dodržet řádný termín jak pro podání daňového přiznání, tak pro zaplacení daní. „Poslední den lhůty pro podání přiznání je zároveň i posledním dnem pro úhradu daně,” upozornila Štarmanová.

Daň můžete zaplatit na účet finančního úřadu buď bezhotovostně z bankovního účtu, v hotovosti na pokladně úřadu nebo na poště klasickou složenkou typu A – tato forma není osvobozena od poštovních poplatků.

Od loňského roku mají navíc fyzické osoby možnost bez poplatku využít prostřednictvím České pošty takzvanou daňovou složenku, která je k dispozici na všech pobočkách pošty i na podatelnách finančních úřadů.

Za pozdě zaplacenou daň hrozí penále

Také pozdní platba daně z příjmů může vyjít pořádně draho. Penále za pozdě zaplacenou daň nabíhá od pátého pracovního dne po termínu splatnosti – letos od 10. dubna.

„Pokud chce poplatník vyváznout bez pokuty, nejpozději 10. dubna musí mít finanční úřad peníze na účtu. Za každý další den naskakuje úrok z prodlení. Ten aktuálně činí 14,05 procenta z výše daně za rok. Pokud je úrok z prodlení nižší než 200 korun, finanční úřad ho nevyměří,“ doplnila Štarmanová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám