Hlavní obsah

Češi rádi tráví čas s kamarády, v hospodě za ně ale neplatí

Čechům na dobrých kamarádech záleží a jsou pro ně ochotní mnohé obětovat, zároveň je ale pro ně citlivá otázka, kdo, kdy a co zaplatí. Společné chvíle pak s nimi nejraději tráví na výletech, v restauracích či na dovolených.

Foto: Profimedia.cz

Češi s přáteli nejraději tráví čas na výletech a v baru.

Článek

Pro Čechy není až tak důležité, jakou společnou aktivitu si se svými přáteli vyberou. V průzkumu agentury Stem/Mark pro společnost Home Credit se přiznali, že je spíš zajímá otázka placení během společně strávených chvil.

„Češi mají své kamarády rádi, to ale neznamená, že je chtějí sponzorovat nebo si přízeň kupovat. Průzkum zjistil, že pokud se kamarádi někam společně vydají, velmi dobře si hlídají, kdo za koho platil. Většinou lidé stojí o určitou vyrovnanost,“ upozornil Jan Holoch z Home Credit.

Téměř dvě třetiny lidí totiž sledují, co kdy kdo platil. Tři čtvrtiny Čechů si hlídají, kdo platil posledně, a chtějí se střídat.

Češi většinou za sebe platí sami

Nejčastěji za sebe ale Češi platí sami, činí tak čtyři lidé z pěti a není rozdíl mezi muži a ženami. Při společných akcích se ani nespoléhají na to, že by účet „zatáhl” výrazně movitější kamarád. Tento přístup dodržuje jen každý desátý oslovený.

Češi mají své kamarády rádi, to ale neznamená, že je chtějí sponzorovat nebo si přízeň kupovat
Jan Holoch, Home Credit

Ovšem majetkové poměry s sebou přinášejí jedno celkem zajímavé zjištění. Pokud chtějí něco společně podniknout kamarádi, kteří mají nepoměr ve výdělku i v majetku, ve více než polovině případů se ten movitější uskromní, aby společná aktivita byla ve finančních možnostech i pro toho, kdo velkými financemi neoplývá. Například místo Malediv si bohatší člověk rád zajede třeba do Chorvatska, jen aby byl ve společnosti dobrých přátel.

S kamarády se chceme potkávat i za cenu dojíždění

Mezi Čechy jsou z aktivit, které rádi provozují se svými kamarády, nejpopulárnější společné výlety, alespoň jednou měsíčně na ně vyrážejí tři pětiny lidí. Nicméně každý sedmý respondent se v průzkumu přiznal k tomu, že výlety ho nebaví, ale když na ně chtějí jet jeho kamarádi, jede tedy také.

Oblíbené je i posezení v restauraci nebo v baru. Obojí si Češi dopřávají častěji než společnou dovolenou, která přece jen vyjde dráž. Překvapivě málo ovšem lidé investují do společného sportování, ačkoliv nejde o horentní sumy. Za pohyb s kamarády vydává peníze jen každý čtvrtý oslovený.

„Kamarády si vybíráme podle toho, jak jsou nám lidé sympatičtí a jestli je nám s nimi dobře, všechno ostatní je samozřejmě podružné. Pokud ovšem přítel bydlí daleko a my s ním chceme být v osobním kontaktu, musíme sáhnout do peněženky. Více než polovina Čechů dojíždí za svými kamarády alespoň jednou měsíčně,“ uvedl Holoch.

Ovšem i ochota platit za dojíždění má své hranice, cena nesmí přesáhnout 500 korun za měsíc. Pokud se výdaje za cestování přehoupnou přes tuto hranici, klesne počet lidí ochotných dojíždět na čtvrtinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidé utráceli v lednu víc než před Vánocemi

Češi začínají postupně měnit své zvyky. Předvánoční nákupní horečka, která ještě před pár lety hnala většinu lidí do obchodů, a končila často až na Štědrý den...

Výběr článků

Načítám