Hlavní obsah

Výlet na hory? Pro českou rodinu legrace za 30 tisíc

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovolenou na horách, ať už českých či zahraničních, plánují strávit více než dvě pětiny Čechů. A rozhodně se při utrácení nebudou nijak krotit, do dovolené totiž plánují investovat v průměru 7333 korun na osobu. Čtyřčlennou rodinu tak vyjde pobyt na horách na téměř 30 tisíc korun, o Silvestru či Vánocích dokonce o několik tisíc více.

Foto: Profimedia.cz

Čtyřčlennou rodinu vyjde zimní dovolená v zahraničí v průměru na 47 tisíc korun.

Článek

Na letošní zimní dovolenou se podle průzkumu Equa bank chystají čtyři z deseti oslovených Čechů, nejčastěji (70 procent) zamíří do hor v České republice. Nejvíce nás tradičně lákají Krkonoše, dále pak Šumava a Jeseníky.

Do zahraničních lyžařských středisek zavítá téměř půl miliónu Čechů, přičemž lidé nejčastěji preferují lyžování v Itálii a Rakousku.

Nejvíce lyžařských pobytů - až třetina - se podle údajů banky uskutečňuje v únoru, kdy čeští školáci mají jarní prázdniny. Vánoční svátky na horách prožije pětina Čechů, Silvestra zde oslaví každý desátý.

Čtyřčlenná rodina za hory bez nákupu jakékoliv lyžařské výbavy zaplatí v tuzemsku téměř 22 tisíc korun, v zahraničí dokonce téměř 47 tisíc korun
Tomáš Veselý, Equa bank

Dovolená v zahraničí víc než dvakrát dražší

Průzkum také ukázal, že Češi do dovolené v letošní zimní sezóně plánují investovat v průměru 7333 korun za osobu. Při pobytu v tuzemských horách je to přitom 5444 korun, v zahraničí pak dokonce 11 741 korun za osobu.

Navíc si šest z deseti Čechů letos plánuje pořídit něco nového ze zimní výbavy (lyže, oblečení, lyžařské doplňky, apod.). Do těchto nákupů jsme ochotni investovat průměrně 3678 korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kolik korun na osobu Češi plánují v průměru investovat do dovolené na horách

„Pokud tyto částky vynásobíme počtem členů domácnosti, může finální částka značně zatížit rodinný rozpočet. Čtyřčlenná rodina pak za hory bez nákupu jakékoliv lyžařské výbavy zaplatí v tuzemsku téměř 22 tisíc korun, v zahraničí dokonce téměř 47 tisíc korun,” uvedl Tomáš Veselý z Equa bank.

Ceny skipasů pozvolna rostou

Lidé, kteří se chystají na zimní dovolenou do tuzemských či zahraničních hor, musí počítat s tím, že ceny skipasů se oproti minulým obdobím navýšily.

Ve většině tuzemských areálů se ceny skipasů zvyšují mírně. Důvodem je vysoká citlivost českých lyžařů na zvyšování cen. Velmi frekventované areály ale zdražují významně. Důvodem jsou masivní investice do modernizace a rozšíření sjezdovek.

Vývoj cen skipasů ve vybraných zimních střediscích
StřediskoSezóna 2013/2014Sezóna 2016/2017Navýšení
Vybraná česká zimní střediska (ceny v korunách)
Boží Dar Neklid4804902 %
Lipno60071018 %
Černá hora62075021 %
Špindlerův Mlýn70089027 %
Vybraná rakouská zimní střediska (ceny v eurech)
Semmering - Stuhleck3841,509
Zell am See46509
Lech Zürs am Arlberg48528
St. Anton Arlberg48528
Zdroj: Equa bank

V rakouských, ale i italských střediscích ceny skipasů rostou pozvolně každým rokem zhruba o půl eura či euro, za pět let je to cca 15 až 20 procent.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám