Hlavní obsah

Letošní zima je bohatá na úrazy, náklady za ošetření v cizině dosahují statisíců korun

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima ještě zdaleka nekončí, navíc české děti si užívají jarních prázdnin. Mnohé rodiny je tráví i na zahraničních sjezdovkách. Během února a března je tak na nich největší provoz a riziko úrazu se rapidně zvyšuje. Pojišťovny v tomto období evidují nejvíce zranění. Letošní mrazivá zima však některé Čechy „vyhnala” i do tropických destinací a ani tam se jim nehody nevyhnuly.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

S vysokým počtem lidí na sjezdovkách stoupá i množství úrazů. Horská služba hlásí meziroční nárůst o sedm procent.

Také z dat asistenční společnosti Europ Assistance vyplývá, že letošní zima je zatím o třetinu bohatší na úrazy než ta předchozí. Oblíbené lokality českých milovníků zimních sportů – Rakousko a Itálie - se drží mezi TOP destinacemi, odkud Češi volají asistenční službu kvůli zranění.

Pády a srážky s jinými lyžaři

Úrazy spojené se zimními sporty tvoří dvě třetiny případů, které asistenční služby během sezóny řeší. Dominují úrazy horních končetin – nejčastěji zlomeniny předloktí nebo pažní kosti a následují poranění dolních končetin.

Letošní zima je zatím na úrazy o třetinu bohatší než ta předchozí.

„Vzhledem k tomu, že v některých destinacích převládá tvrdší technický sníh, tak ani vážnější úrazy jako jsou zlomeniny pánve v oblasti kyčelního kloubu nebo stehenní kosti nejsou žádnou výjimkou. Bohužel každoročně dojde i k vážným úrazům páteře nebo mozku s různě rozsáhlými trvalými následky. Díky tomu, že klienti stále více používají helmy a chrániče páteře, tak množství těchto úrazů dramaticky nenarůstá“, uvedla lékařka Jana Ježková ze společnosti Europ Assistance.

Ošetření tohoto typu zranění se ve veřejných zdravotnicích zařízeních pohybuje kolem deseti tisíc korun. Ne vždy si ale můžete vybírat, do jaké nemocnice vás zavezou.

„Evidujeme letos úraz v Rakousku, kdy klient upadl v přezkáčích cestou do restaurace a zlomil si ošklivě ruku. Nejbližší zdravotnické zařízení bylo bohužel soukromé. Bez pojištění by ho ambulantní ošetření vyšlo na dvě stě tisíc korun,“ vysvětluje Ježková, jak snadno mohou náklady na ošetření narůst.

Lidé si často neuvědomují, jaké druhy nákladů tvoří celkovou částku za léčbu úrazu. „Příkladem je případ našeho klienta, který v Alpách srazil 55letou lyžařku. Žena utrpěla zlomeninu holenní kosti a krčku, dále měla přetrhané kolenní vazy,“ upozornil Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny. Náklady na celkovou léčbu se nakonec vyšplhaly až na dva milióny korun.

Rozklad celkových nákladů spojených s úrazem sražené lyžařky v Alpách
převoz vrtulníkem ze sjezdovky do nemocnice90 000 Kč
náklady na léčení v zahraničí (vč. operací a převozů)318 000 Kč
pokračující léčba ve vlasti zraněné (vč. operací a repatriace)420 000 Kč
ušlý zisk zraněné645 000 Kč
bolestné143 000 Kč
zhoršení společenského uplatnění168 000 Kč
rehabilitace a další náklady spojené s léčbou (např. doprava k lékaři)132 000 Kč
právní zastoupení94 000 Kč
znalecké posudky35 000 Kč
CELKEM2 045 000 Kč

Drahé úrazy v exotice

V posledních letech už Čechy nelákají jen alpské velehory, roste počet turistů vyrážejících strávit alespoň část zimy v exotických destinacích. Ovšem ani tam se jim úrazy nevyhýbají.

„Počet úrazů například v Thajsku se od loňska téměř zdvojnásobil. Češi sem vyrážejí ve velkém, zvlášť oblíbenou destinací jsou pak ostrovy na jihu země. Ty často ale nemají ani nemocnici a kvůli každému ošetření je nutný převoz na pevninu, který je časově náročný a pochopitelně se i prodraží,“ upozornil Michal Egert ze společnosti Europ Assistance.

V asijských zemích se může i zdánlivě banální nehoda vyšplhat na statisíce. „Před Vánoci jeden klient upadl na kamenité thajské pláži a zlomil si dva prsty na noze. Čtyřdenní pobyt v nemocnici se vyšplhal na sto tisíc korun. Stejně dlouho a za podobnou částku byla hospitalizována klientka s horečkou Dengue,“ doplnila Ježková.

Anketa

Uzavíráte při cestě do zahraničí cestovní pojištění?
Ano, pravidelně
93,4 %
Ne
3,9 %
Občas jsem vyjel také bez pojištění
2,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 76 čtenářů.

Reklama

Související články

Srážka na sjezdovce může stát milióny

Nehody se stávají. Na sjezdovkách každou chvíli. Jenomže máte-li smůlu a v zahraničí srazíte manažera, který živí celou rodinu, může po vás chtít...

Výběr článků

Načítám