Hlavní obsah

Finanční poradna: Odklízení sněhu na cizí pozemek zákon zakazuje

Zimu co zimu řeší čtenář, který se o radu obrátil na redakci, problémy s odklízením sněhu. Jeho soused bez jakýchkoli skrupulí pomocí frézy nahrne hromady sněhu na jeho pozemek. Jak uvedl právník Jan Dubenský, zákon mu to však výslovně zakazuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Každou zimu se to opakuje – bydlím v podhorské oblasti s pěknou nadílkou sněhu. Soused si pořídil k jeho odklízení moderní frézu, ale problém je, že fouká sníh na můj pozemek. Ztěžuje mi tak přístup na zahradu nehledě na to, že na jaře trvá dlouho, než sníh odtaje a já mohu zahájit jarní práce na svém pozemku,” napsal čtenář.

Dodal, že soused se brání tím, že nemá kam sníh odklidit, a argumentuje, že jemu zase na jaře ze čtenářovy výše položené zahrady  teče voda z roztávajícího sněhu na jeho pozemek.

Sousedská práva řeší občanský zákoník

Jak se k dané situaci postavit a jak ji řešit vysvětlil právník Jan Dubenský: „Přesný popis toho, jak odklízet sníh, aby tato činnost neohrožovala právo vlastníka sousedního pozemku, nenajdete, ale přesto řešení vašeho problému existuje. Najdete jej v ustanovení občanského zákoníku - zákon č. 89/2012 Sb., který se celkem podrobně věnuje i problematice tzv. sousedských práv.”

V ustanovení § 1012 se píše, že „vlastník má sice právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit,” ale na druhou stranu se „vlastníku zakazuje nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob, jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit.”

Proto se musí zdržet všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (zákonem označené jako imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku.

„Výslovně je zakázáno přímo přivádět imise (za které je možné považovat mechanicky sousedem nahrnutý sníh) na pozemek jiného vlastníka,” upozornil Dubenský.

Odtok vody nelze ovlivnit

Zcela jinou situací je však přirozený spad sněhu či odtok tající vody ze sněhu, jehož umístění je mimo vůli a možnost ovlivnění odtokových poměrů ze sousedního pozemku.

„Ochranu práv vlastníka poskytuje soud, ale je třeba naléhavě doporučit, aby se sousedé nejdříve pokusili rozumně dohodnout a vzniklou situaci vyřešit k oboustranné spokojenosti,” dodal Dubenský.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám