Hlavní obsah

Letošní Vánoce budou štědré, Češi utrácejí miliardy

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Již tradičně se každý rok v předvánočním období vyrojí plno průzkumů s informacemi, kolik vlastně Češi plánují utratit za vánoční dárky. I přesto, že údaje se občas mírně liší, letos mají průzkumy jedno společné - lidé chtějí ze svých peněženek vydat více než loni. A maloobchodní obraty tomu odpovídají, v pokladnách obchodů se točí desítky miliard korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle odhadů Českého statistického úřadu se maloobchodní tržby letos v prosinci dostanou na částku zhruba 105 miliard korun, což je o několik miliard korun více než v loňském prosinci.

Rekordní tržby čekají o letošních Vánocích i e-shopy. Internetové nakupování zažívá v Česku boom, což potvrzují i průzkumy zabývající se nákupními preferencemi Čechů - například podle průzkumu ČSOB se tři ze čtyř Čechů chystají vánoční dárky pořizovat on-line.

E-shopy jedou

Podle předpokladů Asociace pro elektronickou komerci (APEK) by měl letos obrat v e-shopech dosáhnout 97 miliard korun, což je o 20 procent více než v loňském roce. Zhruba třetina pak připadá na předvánoční období. Hrubý odhad za letošní prosinec je kolem 14 miliard korun.

Vánoce budou letos v mnoha českých domácnostech opravdu štědré. Například z prosincového průzkumu Moneta Money Bank vyplynulo, že lidé chtějí ze svých peněženek za dárky vydat ještě víc, než utratili v loňském roce.

„Pokud jde o útratu, za pět až deset tisíc korun nakoupí dárky více než dvě pětiny lidí. Další dvě pětiny pak plánují za dárky utratit do pěti tisíc korun,“ uvedla Milada Veselá, tisková mluvčí Moneta Money Bank.

Lidé se chystají letos za Vánoce utratit v průměru o 1300 korun více než loni.

„Něco málo přes 11 procent lidí uvedlo, že utratí od 10 tisíc korun do 15 tisíc korun. V obou případech je to více než v loňském roce. Zdá se tedy, že finanční situace Čechů je lepší než vloni,“ dodala.

Téměř dvě třetiny Čechů pak za jeden dárek plánují utratit částku od 500 do dvou tisíc korun, což je o sedm procent více než loni. Levnější dárky za 500 korun si vyhlédla třetina. Zbylá čtyři procenta pak chtějí vydat přes dva tisíce korun za dárek.

Až třetina platu

Také průzkum banky Cetelem ukázal, že se lidé chystají letos za Vánoce utratit v průměru o 1300 korun více. Dárky, výzdoba, jídlo a stromeček vyjdou domácnost v průměru na devět tisíc korun. Většina z utracených peněz bude pochopitelně směřovat na dárky. Za ně chtějí lidé dát v průměru 5500 korun, což je o 600 korun více než loni. Za jídlo a výzdobu pak průměrně počítají s 2900 korunami a 600 korun plánují investovat do vánočního stromečku.

I analýza Equa bank ukázala, že se Češi chtějí o letošních Vánocích více rozšoupnout. Podobně jako Cetelem uvedla, že lidé do letošních vánočních svátků hodlají investovat v průměru kolem devíti tisíc korun, o 1300 korun více než vloni.

„Letošní plánované výdaje představují zhruba třetinu současného průměrného platu. Ovšem na sklonku 80. let domácnost z průměrné mzdy 3170 korun vynaložila na nákup vánočních dárků a jídla téměř polovinu přijmu,” uvedla Markéta Dvořáčková z Equa bank.

Mnozí utratí víc, než plánovali

Jedna věc jsou plány, kolik chtějí lidé utratit, druhá pak skutečně vydaná částka. A ta je v mnoha případech vyšší. Podle Equa bank například třetina lidí přiznává, že za Vánoce utratí víc, než původně plánovala - v průměru o 2885 korun. V průzkumu Cetelem se k vyšší útratě přiznává pětina dotázaných.

I z údajů serverů Kupi.cz a Zboží.cz vyplývá, že Češi za vánoční dárky, slavnostní pohoštění o svátcích i během oslav Nového roku vydají ve skutečnosti mnohem více, než kolik uvádějí v různých průzkumech jako své plány. Částka, která jim kvůli vánočním svátkům zmizí z účtů, může bez problému přesáhnout 30 tisíc korun.

Anketa

Utrácíte na Vánoce víc, než jste původně plánovali?
Většinou ano
45,5 %
Jen výjimečně
26 %
Nikdy
28,5 %
Celkem hlasovalo 2073 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Čtyři tipy, jak finančně ustát Vánoce

Kromě zátěže na psychiku mnohdy Vánoce znamenají zátěž i pro naši peněženku. Podle odborníků se lidé často pod vlivem emocí vrhají do nepromyšlených nákupů...

Výběr článků

Načítám