Hlavní obsah

Žebříček nejčastějších karambolů a nástrah v adventním čase a během Vánoc

Novinky, bab

Advent by měl být dobou klidu a rozjímání, ovšem ve skutečnosti patří mezi nejhektičtější části roku. Na mnohé z nás v těchto dnech číhají „speciální“ nástrahy typické právě pro předvánoční období.

Foto: Profimedia.cz

Požáry od svíček na adventním věnci patří k nejčastějším vánočním pojistným událostem.

Článek

Podle škodních statistik z předchozích let přinášíme ve spolupráci s pojišťovnou Uniqa žebříček 10 TOP nebezpečí, na která je třeba si dávat pozor.

Svíčky a adventní věnce

V minulosti hasiče zaměstnávaly požáry vánočních stromků. V posledních letech bývá podobných škod mnohem méně, necelých deset případů ročně. Na druhou stranu se stalo trendem zapalovat svíčky během celého adventu, zejména na adventních věncích. A zatímco ubylo požárů domácností od vánočního stromečku během poslední dekády prosince a prvního lednového týdne, nyní se škody rozložily na celý prosinec.

Požár mohou v domácnostech způsobit i elektrické svíčky pochybného původu. Každoročně pojišťovny likvidují několik požárů způsobených právě touto příčinou.

Předvánoční úklid domova

Většina českých hospodyněk absolvuje před vánočními svátky uklízecí maratón.

„Úrazy při úklidu jsou po zraněních z rekreačního sportu druhé nejfrekventovanější ve volném čase, přičemž dominuje období listopadu a prosince,” upozornila Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Mezi nejrizikovější úrazy patří pády ze štaflí, dodala.

Nehody nepozorných chodců

Advent je tradičním obdobím nákupních dostihů. Všichni myslí na to, co je třeba ještě koupit, zařídit, jak stihnout to či ono. Přitom se méně soustředí na běžné úkony.

Chodci vstupují bez rozhlédnutí do vozovky, nervózní řidiči v kolonách mohou přehlédnout lidi na přechodu nebo spěchající mezi vozidly. V prosinci každoročně přibývá osob sražených autem ve městech.

Sváteční řidiči

Okolo Vánoc a Nového roku vyrážejí na cesty za příbuznými i sváteční řidiči.  Podmínky na silnicích přitom nejsou právě optimální. Mnozí tito řidiči nemají tak dobře zažité návyky, jejich reakce jsou často pomalejší.

„V tomto období registrujeme až o čtvrtinu více střetů vozidel a parkovacích škod. Jsou naštěstí zpravidla menší a 'jen plechové',” doplnila Svobodová.

Vodovodní škody

Vodovodní škody nemají sice nic společného s Vánoci, ale jsou typické pro zimní období a ve svém důsledku mohou svátky pokazit. Na vině jsou často prasklá potrubí, nejčastěji v důsledku náhlého poklesu teploty.

Jedná se o nejčastější zimní škody v pojištění domků a domácností.

Konzumace alkoholu

Svařák u stánku, grog na zahřátí, přípitek s přáteli. To pochopitelně k tomuto období patří. Vždy si ale promyslete, jaký program bude následovat. Zda nebude potřeba někam jet autem či nevyrazíte za sportem. Pověstná „jedna sklenička“ už byla příčinou mnoha nehod a úrazů.

„S ohledem na pojištění si pamatujte, že má-li alkohol příčinnou souvislost se vznikem škody nebo její výší, můžete být potrestáni zkrácením pojistného plnění,” upozornila Svobodová.

Vloupání do rekreačních objektů

Chaty a chalupy jsou v zimním období terčem vloupání častěji než v jiných ročních obdobích, zejména ty na samotě. Během zimy jsou podle statistik pojišťoven vánoční a novoroční svátky už tradičně největší sezónou zlodějů.

Nezvaným hostům bohužel často nahrává i neopatrnost majitelů chat a chalup - například u domu ponechají volně přístupné žebříky, kterými se zloději dostanou do vyšších méně zabezpečených pater.

Často využívají chaty a chalupy jako dočasný útulek i lidé bez domova nebo osoby na útěku. Ti pak často odnesou předměty, které mají nějakou cenu a dají se snadno prodat.

Krádeže nových dárků a vloupání do bytů

Zloději jsou na přelomu roku aktivní i jinak. Mnohdy těží z neopatrného počínání klientů: rodina si pořídí k Ježíšku nový televizor, notebook a jinou elektroniku. Pokud obaly od nich viditelně odloží k popelnici u svého domu, jako by vypsala zloději pozvánku.

Silvestrovské oslavy

Bujaré veselí spojené s pyrotechnikou může skončit tragédií. Největším nebezpečím jsou samozřejmě úrazy, často velmi těžké.

„Nezapomínejte venku po sobě zbytky 'munice' po oslavě uklidit, aby se nedostala do nepovolaných dětských rukou. A také dbejte na to, abyste svým ohňostrojem nepoškodili cizí majetek v sousedních zahradách nebo vozidla zaparkovaná v ulici,” upozornila Svobodová.

Moderní zloději řádí podle sociálních sítí

Některým škodám lze předejít i tím, že nebudete příliš sdílní na sociálních sítích - například se nebudete fotit s novými drahými dárky, nebudete informovat, že váš byt je prázdný, protože odjíždíte trávit Silvestra na horách.

Nezapomeňte, že na sociálních sítích brouzdají i nenechavci, kterým můžete výrazně zjednodušit jejich plány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám