Hlavní obsah

Lidé více kupují, na co nemají

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlepšující se ekonomický stav domácností navozuje u mnoha lidí iluzi, že mohou bezhlavě rozhazovat peníze. Utrácejí pak často za věci, které nepotřebují nebo na které ve skutečnosti ani nemají. Nedostatek financí pak řeší půjčkami, které mnohdy nezvládají splácet. Podle České národní banky (ČNB) dluží Češi aktuálně na spotřebitelských úvěrech přes 260 miliard korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Reprezentativní průzkum společnosti Millward Brown mezi tisícovkou Čechů zjistil, že úvěr v současné době splácí více než dvě pětiny lidí, přičemž zhruba pětina má pohledávky po splatnosti.

Nejčastěji se jedná o splacení bankovních půjček, peníze půjčené od rodiny a nezaplacené účty za mobilní telefon.

Špatné hospodaření s penězi

Není ale dlužník jako dlužník. Lze mezi nimi třeba nalézt takzvané dluhové závisláky — chronické dlužníky, kteří si půjčují opakovaně.

„Typické pro tento typ dlužníků je nabalování dluhů, výmluvy, svalování viny za dluhy na věřitele, špatné spořicí návyky, nutkavá a neovladatelná touha nakupovat vše, co je v akci, a nakonec celková neschopnost plnit své finanční závazky,“ uvedl David Šmejkal z Poradny při finanční tísni.

„Je důležité rozlišovat mezi příčinami zadlužení. Často jde o vnější okolnosti, jako je například ztráta zaměstnání, k hlavním důvodům ale stále patří špatné hospodaření s rodinným rozpočtem. Stále je v Česku mnoho lidí, kteří nemají žádný přehled o svých výlohách. Jeden nečekaný výdaj je pak naprosto vykolejí. Hranice mezi příležitostným a lehkomyslným dlužníkem je pak velmi tenká,“ upozornil Vladimír Vachel ze společnosti EOS KSI.

Podle průzkumu Millward Brown má polovina Čechů sice dostatek peněz pro běžný provoz domácnosti, ovšem větší výdaj jim už dokáže způsobit problémy.

Typy dlužníků
Dluhový závislák Markéta se necítí provinile a vinu za dluhy svaluje na obchodníka a možnost on-line nakupování. O svých dluzích už nemá moc přehled. Podobně se chovají převážně ženy a lidi ve věku mezi 40 a 59 lety.Příležitostný dlužník Šárka s Honzou se kvůli „spotřebáku“ cítí nesví, ale televizi si dlouho přáli, ačkoliv na to neměli. V jejich okolí to dělá hodně rodin s dětmi a mladších lidí v rozmezí 25 až 39 let. Lehkomyslný dlužník Milan má k dluhům nejvíce laxní přístup. Necítí se kvůli nim dokonce ani zle, zároveň na nikoho nesvádí vinu. Podobní mu jsou spíše muži a lidé mladšího věku. Hypoteční dlužník Marcela dluhy drží na minimu, nemá je ráda. Podle ní mohou za zadluženost obchodníci. Stejně uvažují spíše lidé z menších měst a venkova, kterým je nad 50 let. Vyhýbající se dluhům Slavíkovi si půjčují, až když je to nevyhnutelné, nekupují si nic, dokud si to nemohou dovolit. Nepůjčí si ani od rodiny. Stejně smýšlí spíše lidé ve věku od 40 do 69 let.
Zdroj: EOS Group

Češi půjčku od rodiny za dluh nepovažují

Podle statistik ČNB zadluženost domácností stále narůstá. Kromě drobných pohledávek, které nejčastěji vznikají neuhrazenými platbami za telefon a nedoplatky na platebních kartách, má velký podíl na zadluženosti Čechů spotřební zboží. A tyto dluhy také lidé nejhůře splácejí.

„Z našich zkušeností dluží každý druhý přibližně deset tisíc. U třetiny lidí ale evidujeme dvě a více pohledávek a dluhy až do 40 tisíc. Alarmující je, že sedm z deseti dlužníků není schopno dluhy vyrovnávat a porušuje splátkový kalendář,“ dodal Vachel.

Češi za největší závazek považují hypotéky a úvěry u bank, na dalším místě až dluhy firmám. Peníze od rodiny za půjčku často ani nepovažují.

„Nejen v rodině, nýbrž i u dalších půjček pak podceňujeme roli času. Čím dříve se v případě problémů se splácením spojíme s věřiteli, tím snáze nalezneme společnou dohodu o splátkách a zabráníme růstu celkového dluhu,“ upozornil Šmejkal.

15. listopad je Dnem bez dluhů

Připomenout problematiku dluhů má za cíl Den bez dluhů, který každoročně připadá na 15. listopad. Klade si za cíl pozornit Čechy na to, že problémy se splácením dluhů není možné odkládat ve slepé naději, že se samy vyřeší.

Na jednatřiceti kontaktních místech — pracovištích Úřadu práce po celé České republice — proto mezi 14. až 16. listopadem odborníci každému zdarma a nezávazně radí jak se s dluhy vypořádat. Lidé se mohou zeptat i na nový zákon o spotřebitelském úvěru, který více chrání dlužníky před špatnými úvěry.

„V rámci Dne bez dluhů mají lidé možnost zdarma probrat situaci s odborníkem a sestavit jasný plán, jak přestat dluhy prohlubovat a začít je řešit,” uvedla Markéta Kolářová ze společnosti KRUK.

Anketa

Máte dluhy?
Žádné
62,8 %
Jen hypotéku
23,7 %
Hypotéku a leasing na auto
2,2 %
Hypotéku, leasing na auto a spotřebitelský úvěr
1,2 %
Hypotéku a spotřebitelský úvěr
4,1 %
Spotřebitelské úvěry do 100 tisíc korun
6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1035 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám