Hlavní obsah

Mikropůjčky už bez licence nebudou

Právo, Jan Holý

Tisíce podnikavců, kteří často jen z obýváků na základě živnostenského oprávnění vydělávali na úrocích při poskytování krátkodobých nebankovních půjček, zřejmě brzy skončí. Na trhu by měly zůstat pouze velké firmy s dostatečným kapitálem, s jasnými vlastníky a prověřené centrální bankou.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Umožnit to má nový zákon o spotřebitelském úvěru, který nabude účinnosti 1. prosince. Nejenže výrazně zvyšuje ochranu spotřebitele, ale podstatně také zpřísňuje podmínky pro poskytovatele nebankovních půjček.

Pokud poskytovatelé půjček do tří měsíců, tedy do konce února 2017, nepodají České národní bance (ČNB) žádost o udělení licence, ztratí oprávnění tuto činnost vykonávat.

Nebankovní poskytovatelé úvěrů budou muset vedle platné licence splnit i další náležitosti: doložit svou odbornou způsobilost, prokázat, že u klientů prověřují schopnost splácet.

A v neposlední řadě zapomenout na „levné“ podnikání v obýváku na živnostenský list, neboť budou muset být vybaveni slušným základním kapitálem ve výši minimálně 20 miliónů korun.

Žádostí zřejmě jen pár stovek

Podle mluvčího ČNB Marka Zemana je těžké odhadnout, kolik z nebankovních poskytovatelů spotřebitelských úvěrů na trhu zbude.

„Doposud podnikali na základě živnostenského zákona. Z názvu živnosti nelze dovodit, jaký je skutečný předmět podnikání. Zda poskytování či zprostředkování nebo obojí. Z tohoto důvodu neexistují přesné statistické údaje o tom, kolik subjektů tyto finanční produkty v současné době poskytuje,“ uvedl Zeman.

Trh se pročistí a zůstanou pouze důvěryhodné společnosti.
Peter Holišík, Crediton

„Podle známých zkušeností ze slovenského trhu, kde podobnou úpravu již zavedli, předpokládáme ze strany poskytovatelů desítky, v nejlepším případě několik málo stovek žádostí o licenci,“ odhaduje vývoj trhu Kateřina Kratina Černovská, předsedkyně představenstva Asociace poskytovatelů nebankovních úvěrů (APNÚ).

Na maximálně stovky je odhadují i sami nebankovní poskytovatelé úvěrů, které Právo oslovilo. „Domníváme se, že trh se výrazně pročistí, počet podaných žádostí bude okolo stovky,“ říká ředitel Zaplo.cz Vít Růžička.

„Po vzoru Slovenska se současní poskytovatelé budou spíše slučovat a zakládat větší akciové společnosti, aby dali dohromady kapitál 20 miliónů korun a licenci získali,“ očekává Ondřej Holoubek, mluvčí Providentu.

„Máme zprávy, že některé společnosti svoji činnost ukončí a žádat o licenci nebudou. Trh se tedy pročistí a zůstanou zde pouze důvěryhodné společnosti,“ uvedl Peter Holišík, marketingový ředitel společnosti Crediton.

Centrální banka bude mít podle zákona 15 měsíců na posouzení, jestli žádajícímu subjektu licenci poskytne. Podle Zemana je nyní předčasné odhadovat délku licenčního procesu, lze očekávat, že se budou lišit případ od případu. „Délka řízení bude záležet především na tom, jak kvalitně budou jednotlivé žádosti připraveny,“ upozorňuje mluvčí ČNB.

Podle Holoubka bude posuzování žádostí o licenci nejspíš poměrně dlouhé, protože ČNB bude muset ověřovat a posuzovat velké množství informací. Lze očekávat, že stejně jako na Slovensku si pro tuto činnost vyhradí dobu, kterou jí zákon umožňuje.

Jak se trh na nový zákon připravuje?

„O udělení licence budeme centrální banku žádat zcela jistě, na tento krok se již připravujeme řadu měsíců. Vstoupili jsme do významných registrů dlužníků včetně sdružení SOLUS a nebankovního registru klientských informací a budeme je samozřejmě aktivně využívat,“ sdělil ředitel Zaplo.cz Vít Růžička.

„Na licencování se připravujeme velmi pečlivě, s ČNB spolupracujeme, abychom mohli o licenci zažádat hned, jak to bude možné,“ potvrzuje i Ondřej Holoubek, mluvčí Providentu. Zájem zažádat o licenci potvrdil Právu také Peter Holišík ze společnosti Crediton.

Podle Růžičky je příprava veškerých potřebných dokumentů poměrně složitá, a tedy i náročná. „Už v současné době u nás připravené dokumenty v elektronické podobě přesahují jeden gigabyte,“ uvedl Růžička s tím, že zažádat o licenci chtějí co nejdříve poté, co zákon začne platit.

„Finalizujeme úpravu vnitřních směrnic, abychom plně vyhověli novému znění zákona. Jejich obsah upravujeme na základě doporučení právníků a ČNB. Vše směřujeme k tomu, abychom mohli žádost o licenci zaslat na začátku nového roku,“ říká marketingový ředitel Creditonu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám