Hlavní obsah

Každý má někdy den blbec, můžete si ho ale pojistit

Novinky, bab

Malé i větší katastrofy jsou běžnou součástí života Čechů. Aby zároveň neměly i nepříjemný dopad na rodinné finance, je dobré si sjednat pojištění odpovědnosti za škody, tzv. pojistku na blbost. Den blbec totiž může mít každý. Ukázal to alespoň průzkum České asociace pojišťoven (ČAP).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pouze jeden člověk ze sta má takové štěstí, že se mu smolné dny zcela vyhýbají. Naproti tomu téměř polovina lidí zažívá den, který by nazvalo den blbec, alespoň dvakrát až třikrát do roka.

Více než čtvrtina lidí se smůlou zápasí zhruba každý měsíc a sedm procent dotázaných se s ní potýká aspoň jednou týdně.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jak často mají Češi tzv. Den blbec

Více než polovině lidí se v takový den nic nedaří, všechno jim padá z rukou a rozbijí, na co přijdou. Třetina lidí ve svůj smolný den prožívá samé nepříjemné situace a od rána do večera musí čelit jen špatným zprávám. Každý sedmý člověk, když má den blbec, cítí špatnou náladu, nic ho nebaví a nejraději by si někam zalezl.

Každý druhý člověk už způsobil škodu

Podle průzkumu, který pro ČAP mezi zhruba 1600 Čechy realizovala agentura Ipsos, polovina dotázaných už někdy z neopatrnosti způsobila škodu druhému nebo poškodila něčí majetek.

Nejčastěji jde o vodovodní škody (například vytopení sousedů), zkušenost s nimi má zhruba každý třetí Čech.

Rizikovými skupinami, které mohou svých chováním způsobit vítr ve vaší peněžence, jsou také děti či domácí zvířata. Například škodu spáchanou dětmi už někdy řešili tři z deseti rodičů a téměř pětina majitelů zvířat se musela vypořádat se škodou, kterou zavinil jejich mazlíček.

„Škody na majetku mohou stát viníka pár stokorun, ale mohou se vyšplhat i do tisíců až desítek tisíc korun. Když však jde o zdraví, pak jsme na statisících či miliónech,” upozornila Marcela Kotyrová z ČAP.

Ukázkovým příkladem je podle ní sport. „Někoho srazíte na lyžích nebo na in-line bruslích. Bolestné, ušlá mzda, náklady na pobyt v nemocnici, na rehabilitaci, v horším případě trvalé následky. Zde jsou pak náklady velmi vysoké,“ dodala Kotyrová.

Pojistku na blbost má třetina populace

Následky způsobených škod řeší pojištění odpovědnosti za škody, mezi lidmi často známé jako pojistka na blbost.

Statistiky ČAP ukazují, že lidé mají o jeho existenci poměrně slušné povědomí, ovšem sjednáno jej má pouze třetina populace. Dvě třetiny stále spoléhají na malou pravděpodobnost škody.

Pojištění občanské odpovědnosti je totiž vnímáno jako okrajová pojistka, bez znalosti rozsahu krytí a finančních limitů. „Za pojištění odpovědnosti za škody klienti ročně zaplatí částku v řádu stokorun. Jeho efekt přitom v případě škodní události může být k nezaplacení,“ upozornila Kotyrová.

Pojištění poskytuje ochranu pro případ újmy způsobené při činnostech běžných v občanském životě, zejména v provozu domácnosti, při činnostech spojených s rekreací a zábavou, při provozování rekreačních sportů či chovu domácích a drobných hospodářských zvířat.

Pokud si ho sjednáte jako připojištění k pojištění domácnosti, pak se vztahuje i na další osoby, které pojištěnou domácnost obývají, tedy na manžela či manželku, děti a také na domácí zvířata. Sjednat si ho můžete i samostatně.

Anketa

Máte sjednáno pojištění odpovědnosti za škody?
Ano
73,5 %
Ne
26,5 %
Celkem hlasovalo 147 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám