Hlavní obsah

Společnost O2 má zákazníkovi vrátit peníze, zdražila neoprávněně

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S loňským zdražením služeb od společnosti O2 se nesmířil pan Roman z Prahy. Se stížností na vyřízení reklamace se obrátil na Český telekomunikační úřad (ČTÚ) a uspěl. Společnost O2 mu má vrátit poplatky a dále poskytovat původní služby. Na případ redakci upozornila spotřebitelská organizace dTest.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Loni v létě společnost O2 skokově zdražila poskytované služby, což pochopitelně řadu jejích zákazníků značně pobouřilo. Operátor využil možnosti změnit smlouvy i s cenami a zdražil. Navíc povinnou informaci o změnách mnozí zákazníci přitom považovali za komerční nabídku dalších služeb.

Pan Roman z Prahy se však se zdražením služeb nehodlal smířit a vyúčtování reklamoval. Společnost O2 však jeho reklamaci nevyhověla, Roman se tedy následně s námitkou proti jejímu vyřízení obrátil na ČTÚ.

„S pomocí poradny dTestu se domáhal neplatnosti změn, protože operátor nevymezil důvody, na základě kterých by mohl smlouvy měnit, jak předpokládá občanský zákoník,“ upozornil Miloš Borovička, právní poradce dTestu.

Dodal, že ČTÚ argumentaci vyhověl, a zároveň podotkl, že zejména při krátkodobých smlouvách by je operátor měl být schopen dodržovat déle než pár měsíců, pokud totéž chce po zákaznících.

ČTÚ zatím rozhodl o vrácení peněz zákazníkovi a dalším poskytování původních služeb a případ dále míří k rozkladové komisi.

Operátor chce smlouvu ukončit

„Společnost O2 by panu Romanovi měla vrátit peníze, které účtovala nad rámec původní smlouvy, a dál poskytovat programy jako před změnou,“ uvedl Borovička.

„To se ale operátorovi nelíbí a už zákazníkovi oznámil, že mu smlouvu ukončí, protože to prý od něj nikdo nemůže spravedlivě požadovat,“ dodal.

Podle dTestu O2 hledá i malicherné „technické“ důvody, jak se obtížného zákazníka zbavit. Přitom prakticky všechny programy z původních nabídek vysílá dále, byť někdy pod jinými názvy. I proti tomu se hodlá pan Roman prostřednictvím ČTÚ bránit.

Bránit se má smysl

Případ ukazuje, že ač je málokdo ochotný s operátory bojovat, může nalézt v ČTÚ zastání a domoci se svého práva. Ukazuje, že operátoři nejsou při změnách smluv všemocní.

„Byli bychom rádi, pokud by stejného příkladu následovali i další spotřebitelé a svoji nelibost nad chováním operátorů projevili i v jiných případech a u jiných společností,“ uvedl Borovička a dodal, že operátoři musí pochopit, že spotřebitelé se sebou nenechají zacházet, jak se komu zlíbí, a dokážou se ozvat a účinně bojovat.

K případu pana Romana se vyjádřila společnost O2.

„V loňském roce jsme představili nové tarify pro O2 TV. Rozhodli jsme se přistoupit ke změně podmínek vybraných historických tarifů s nejrůznějšími programovými balíčky, které už neodpovídaly aktuální nabídce na trhu ani poptávce ze strany zákazníků. Původní tarify ani balíčky již nenabízíme a původní programovou skladbu za neaktuální ceny tedy nemůžeme ani dále poskytovat. Všechny naše zákazníky jsme o tom informovali dopředu v jejich měsíčním vyúčtování a v případě, že by se změnou nesouhlasili, dostali samozřejmě možnost od smlouvy bez sankce odstoupit (stejně jako pan Roman) – tedy přesně tak, jak po nás požaduje legislativa i ČTÚ,” uvedla Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení O2.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám