Hlavní obsah

Většina Čechů už má po dovolené, v průměru je přišla na 15 tisíc

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva ze tří Čechů už mají dovolenou za sebou a stejně jako loni je přišla v průměru na 14 900 korun. Polovina lidí ji dokonce raději trávila v Česku či na Slovensku. Naprostou většinu Čechů totiž při plánování dovolené ovlivnila bezpečnostní situace v mnoha dříve tolik oblíbených destinacích.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výdaje Čechů na letošní dovolenou

Článek

Pro dvě třetiny lidí jsou už letošní dovolené jen vzpomínkou, přičemž české domácnosti za ně nejčastěji utratily částku mezi pěti až deseti tisíci korunami, v průzkumu Equa bank to zmínilo 30 procent lidí.

Někteří se však nebáli tzv. plácnout přes kapsu, například každá devátá domácnost utratila dvojnásobek (deset až patnáct tisíc korun) a každá dvanáctá pak vydala částku mezi třiceti až padesáti tisíci korunami.

V průměru pak letošní náklady na dovolenou přišly domácnosti na 14 900 korun, podle průzkumu stejně jako v loňském roce.

Bezpečnostní situace zamávala s plány Čechů

Češi se však letos při výběru dovolenkové destinace nechali ovlivnit bezpečnostní situací ve světě. Při plánování kam vyrazit se osm z deseti Čechů přiznalo, že ji bralo v potaz. Nejobávanějšími destinacemi jsou pak Istanbul, Turecká riviéra, Tel Aviv či Hurghada.

Polovina dotázaných proto raději trávila volné dny v Česku nebo na Slovensku a zhruba tři z deseti Čechů cíleně do nebezpečných zemí necestovali. Jen necelá čtvrtina lidí se otázkou bezpečnosti při výběru dovolené vůbec nezabývala.

Výsledky zářijového průzkumu tak víceméně potvrdily závěry předdovolenkového průzkumu pojišťovny Direct, který na částečnou změnu cestovatelských preferencí a zvyků ukázal. Polovina respondentů se totiž svěřila, že buď stráví dovolenou v Česku, nebo pojede do bezpečné zahraniční destinace.

Jen procento lidí se zadlužilo

„Ačkoli Češi letos vybírali dovolené především podle bezpečnostní situace ve světě, investovali do nich stejné peníze jako loni, a to i přesto, že se nakonec rozhodli zůstat třeba v tuzemsku. Šest z deseti Čechů spořilo na dovolenou pravidelně v průběhu celého roku, zhruba třetina pak hradila dovolenou z jedné výplaty,” doplnil Jakub Pavel z Equa bank.

Podle něho je navíc znát, že Češi jsou v zadlužování stále zodpovědnější. Dovolenou na úvěr si pořizuje jen malé procento Čechů, podle průzkumu jen jeden ze sta. Pavel dodal, že lidé se raději zadlužují kvůli pořízení zboží dlouhodobé spotřeby.

Delší dovolené nefrčí

Na dovolenou Češi nejčastěji jezdí na týden (31 procent). Čtvrtina lidí si dokonce nedopřeje dovolenou delší než pět dní. Jen pětina z nás naopak na dovolené stráví deset nebo i 14 dní. Delší dovolenou než dva týdny si už dopřávají jen pouhá tři procenta Čechů.

Dvě třetiny Čechů také preferují častější a levnější dovolené. Proto si dvě třetiny z nich ještě letos dopřejí další volno, a to na podzim nebo koncem roku během vánočních svátků.

Anketa

Na kolik vás letos přišla dovolená?
Do 5000 Kč
14,7 %
5001 až 10 000 Kč
7 %
10 001 až 15 000 Kč
8,6 %
15 001 až 20 000 Kč
11,9 %
20 001 až 30 000 Kč
11,3 %
30 001 až 40 000 Kč
8,1 %
40 001 až 50 000 Kč
5,6 %
Více než 50 000 Kč
32,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 755 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám