Hlavní obsah

V placení kartami jsou Češi jedničkou

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Češi uhradili za posledních deset let kartami útratu v celkové výši 2,5 biliónu korun. Kartou zkrátka platí často a rádi. V bezkontaktním placení je ČR dokonce evropskou jedničkou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Platební kartu v současné době vlastní 95 procent Čechů, zhruba tři pětiny lidí podle aktuálního průzkumu Air Bank mají v peněžence dokonce dvě i více karet. Podle SBK je nyní v oběhu více než 11,4 miliónu platebních karet.

Za deset let pětkrát více bezhotovostních plateb

Kartou Češi za posledních deset let uhradili útratu ve výši 2,5 biliónu korun. Placení bez použití bankovek a mincí se tak stalo naprosto běžnou záležitostí. Zatímco v roce 2006 lidé kartu použili 117miliónkrát a za jeden nákup v průměru zaplatili 1144 korun, loni provedli téměř pětkrát více transakcí (580,5 miliónu) s průměrnou částkou 770 korun.

V porovnání s rokem 2000 se počet bezhotovostních transakcí zvýšil dokonce desetkrát. Tehdy se prostřednictvím karet uskutečnilo téměř 5,7 miliónu plateb.

Z údajů SBK je zřejmé, že lidé platební karty používají stále častěji a pro platbu i menších částek. „K tomu výraznou měrou přispěl vstup tzv. bezkontaktních karet na trh v roce 2011. Těmi lze totiž platit již od koruny, zatímco kontaktní debetní karty umožňují platbu až od 50 korun, řada obchodníků navíc platbu podmiňuje vyšší útratou, například 100 či 500 korun,” uvedl Tomáš Hládek z České bankovní asociace (ČBA).

Jak vyplynulo z loňského průzkumu společnosti Home Credit, sedm z deseti Čechů by si dokonce dokázalo představit, že by se všechny platby v obchodech uskutečňovaly bezhotovostně, aniž by člověk musel tahat peníze z peněženky.

Kartou platíme hlavně v tuzemsku

Platbám kartou dominují domácí platby, tedy platby u českých obchodníků. Ty zahrnují přes 90 procent všech transakcí, zahraniční platby tvoří asi sedm procent.

Na jednu zahraniční platbu u obchodníka tak připadá třináct domácích transakcí. Zájem o bezhotovostní platby v zahraničí ale stoupá a jejich podíl oproti roku 2006 vzrostl více než o polovinu. Potvrzují to i data z aktuálního výzkumu Air Bank, kdy zhruba šest z deseti lidí, kteří budou trávit dovolenou v zahraničí, plánuje svou útratu platit kartou.

„Naši klienti zaplatili během července a srpna loňského roku kartami v zahraničí více než 480 miliónů korun. V letošním létě navíc očekáváme objem utracených peněz ještě vyšší,” uvedla Iva Štylerová z Moneta Money Bank.

Češi ale v zahraničí stále ještě preferují hotovost a při výběru z bankomatu volí větší částky v porovnání s výběry doma. „Je to zažitý vzorec chování z dob, kdy banky účtovaly rozdílné poplatky za tuzemské a zahraniční ATM transakce. Ta doba už je dávno pryč, mnoho bank nabízí výběry zdarma z jakéhokoli bankomatu, tedy i toho za hranicemi,” doplnil pro Právo Hládek.

Bezkontaktních karet je už většina

Naprostou většinu platebních karet v českých peněženkách tvoří bezkontaktní karty. Lidé je ale téměř výhradně používají pro domácí platby. Ze všech bezkontaktních transakcí tvořily vloni 99 procent právě ty tuzemské. V meziročním srovnání se jednalo o 80procentní růst v jejich počtu a 90procentní růst v jejich objemu.

Přesto, že zahraniční bezkontaktní platby jsou zatím spíše okrajové, zaznamenávají strmý růst. V roce 2014 bylo provedeno 660 tisíc plateb za 287 miliónů korun, o rok později to bylo již 4,6 miliónu plateb v celkové hodnotě 3,5 miliardy korun.

„Česká republika je na špici v platbách bezkontaktní kartou – v přepočtu na obyvatele v rámci Evropy podle statistik vedeme jak ve frekvenci, tak i v objemu. Podle dostupných čísel zaplatíme několikanásobně více než ostatní Evropané. Je to i zásluhou bank působících v České republice, které na rozdíl od zahraničních bank investovaly nemalé prostředky do zajištění vysoké hustoty bezkontaktních terminálů u obchodníků a poskytovatelů služeb,” dodal Hládek.

Zkušenost s tím, že v zahraničí není až tolik běžné bezkontaktní placení, má i paní Radka z Liberce. „Před měsícem jsem s dcerou strávila několik dní ve Vídni. Protože nerada s sebou vozím velkou hotovost, chtěla jsem většinu nákupů platit kartou. Doma naprosto běžně platím bezkontaktně, v zahraničí jsem se však s tímto způsobem placení nesetkala ani jednou,” svěřila se Právu Radka.

Anketa

Jak často platíte kartou?
Neustále, častěji než hotově
73 %
Často, stejně jako hotovostí
6,2 %
Málo, dávám přednost hotovosti
10,8 %
Vůbec
10 %
Celkem hlasovalo 1505 čtenářů.

Reklama

Související články

Karta, či hotovost? Čím platit na dovolené

Letní dovolené jsou v plném proudu. Ti, kteří se rozhodli ji strávit v zahraničí, zpravidla přemítají, zda mají nakoupit valuty, nebo si v cizině vystačí jen...

Výběr článků

Načítám