Hlavní obsah

Na českém pracovním trhu chybějí už i nekvalifikovaní pracovníci

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká ekonomika roste a podniky potřebují nabírat další zaměstnance. Řada firem ale naráží na zásadní problém. Nová pracovní místa nemají kým obsadit. Na trhu práce chybí nejen vysokoškolsky vzdělaní odborníci, technici a řemeslníci, ale už i nekvalifikovaní pracovníci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Poslední průzkum společnosti Manpower potvrdil, že každý desátý podnik oslovený ve 2. letošním čtvrtletí plánuje počet svých zaměstnanců zvýšit.

Podle generální ředitelky společnosti Jaroslavy Rezlerové se nedostatek zaměstnanců projevuje dokonce i v pracovních sektorech, kde není vyžadována téměř žádná kvalifikace, což je trend, který Česká republika v posledních letech neznala.

Důvodem proč dnes chybí v Česku pracovníci je podle analýzy Mezinárodního měnového fondu (MMF) i to, že v posledních 25 letech odešlo ze zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy do zahraničí za lepšími pracovními příležitostmi téměř 20 miliónů převážně mladých, kvalifikovaných lidí. To je zhruba stejně jako počet obyvatel Česka a Maďarska dohromady.

Motivací k odchodu byly podle MMF především lepší pracovní místa a vyšší platy.

Rekordně nízká nezaměstnanost i počet volných míst

  • Nezaměstnanost v Česku v červnu letošního roku dosahovala 5,2 % (metodika Ministerstva práce a sociálních věcí).
  • V květnu činila 5,4 %.
  • Úřady práce evidovaly k letošnímu 30. červnu 384 328 uchazečů o zaměstnání a 133 939 volných pracovních míst.
  • Nabízených pozic bylo o 4 885 více než v předchozím měsíci a o 36 956 více než v červnu 2015. 
  • Hranice rekordní zaměstnanosti se posunula i ve druhém čtvrtletí. V české ekonomice bylo zaměstnáno přes 5,1 miliónu lidí. Míra zaměstnanosti se přiblížila 72 % a naproti tomu nezaměstnanost se propadla na 4 %. Ekonomika se tak přiblížila do těsné blízkosti plné zaměstnanosti.

Nové pracovníky hledá například balíková přepravní společnost GLS. „S rostoucími nákupy Čechů v e-shopech se zvyšuje poptávka po balíkové přepravě a je nutné neustále rozšiřovat vozový park. Jenže nábor nových spolehlivých kurýrů neodpovídá skutečné potřebě,” uvedl ředitel společnosti Pavel Včela.

Podle jeho slov musí totiž kurýr kromě řízení auta zvládat i mnoho dalších činností - např. pečlivě vést administrativu, ať již papírovou, ve skeneru či při obsluze platebního terminálu. „K tomu musí být za každé situace upravený, milý a usměvavý. Snažíme se nalákat na tuto práci i ženy a jejich počet v našich řadách neustále roste. Důvodem je i klesající průměrná váha balíků, takže práce již není tak fyzicky náročná jako dříve,” dodal.

Posily z východní i západní Evropy

S nedostatkem odborných pracovních sil se dlouhodobě potýká i české zdravotnictví. V České republice chybí necelá tisícovka všeobecných sester.

„Tento nedostatek se již delší dobu projevuje redukcí lůžek v některých nemocnicích a v několika případech došlo dokonce i k uzavření celých oddělení. 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v současné době pracuje na projektu, který by měl zajistit pracovní posily z Ukrajiny. V září by mělo přijít 25 sester,“ uvedla Martina Šochmanová, prezidentka České asociace sester.

Ze zahraničí - konkrétně ze Slovenska, ale i Belgie - pocházejí odborní pracovníci českého klenotnictví ALO diamonds. „O kvalitní české klenoty je obrovský zájem. Najít šikovného zlatníka či fasera je v Česku problematické, a proto máme náborové kampaně i v zahraničí. Pracují u nás specialisté ze Slovenska a naposledy jsme zaměstnali belgického zlatníka, který se kvůli práci stěhuje do Prahy,“ uvedl majitel firmy Alojz Ryšavý.

Investice do benefitů

S růstem zaměstnanosti je nejen stále těžší hledat nové, kvalitní odborníky, ale i udržet si stávající zaměstnance. Z letošního průzkumu společností Sodexo Benefity a Ipsos mezi více než šesti sty zaměstnavateli vyplynulo, že se mnozí z nich chystají do svých lidí více investovat.

„Zaměstnavatelé si ve srovnání s minulostí mnohem více uvědomují, jak moc je důležité nabízet lidem jako motivační prvek dostatečnou nabídku různých benefitů,“ upozornil Štěpán Tůma ze společnosti Sodexo Benefity.

Největší potenciál vidí zaměstnavatelé ve volnočasových benefitech. Jejich brzké zavedení zvažuje více než pětina z dotazovaných společností. V současnosti tento benefit nabízí třetina malých (do 250 zaměstnanců) a téměř tři pětiny velkých (nad 250 zaměstnanců) firem.

„Volnočasové benefity mohou být právě tou konkurenční výhodou, kvůli které si člověk, který hledá práci, volí svého zaměstnavatele. V nejbližších měsících je navíc zvažuje zavést dalších 22 procent společností,“ upozornil Tůma.

Nejčastější oblastí, kterou zaměstnavatelé podporují v případě příspěvků na volný čas, je sport. Ze společností, které volnočasové benefity nabízí, jich sem z deseti podporuje právě sport. Na druhém místě jsou příspěvky na kulturu (60 procent) a na třetím na zdraví (52 procent).

Anketa

Přijímá vaše firma nové zaměstnance?
ano
60,5 %
ne
39,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1444 čtenářů.

Reklama

Související články

Dětské kroužky jako firemní benefit

Dilema, jaké mimoškolní aktivity dopřát svým dětem a vyjít přitom s rodinným rozpočtem, řeší na začátku školního roku velká část rodičů. Rádi by dětem otevřeli...

Výběr článků

Načítám