Hlavní obsah

Už i teenageři mají dluhy, vydělávat na brigádách se jim nechce

Právo, Jana Hanušková

V Česku se zadlužují už i velmi mladí lidé. Ve věku mezi 15 a 24 lety má více než 97 procent z nich dluh do třiceti tisíc korun, průměrně ale nepřesáhne 8800 korun. Vyplývá to ze statistik společnosti Kruk, která spravuje pohledávky bank, pojišťoven, telefonních operátorů, poskytovatelů energií a rovněž dalších společností.

Foto: Profimedia.cz

Řada studentů najde přes léto brigádu v restauracích a barech.

Článek

„Zatímco mladé ženy si v průměru půjčují osm a půl tisíce, muži jdou na vyšší částku – zhruba 9200 korun,“ řekla Markéta Fixová, tisková mluvčí Kruku, s tím, že nejvíce náctiletých dlužníků je v Ústeckém a v Moravskoslezském kraji (16 a 14 procent), nejméně ve Zlínském, necelá dvě procenta.

Bohatá metropole se na žebříčku drží někde uprostřed – v Praze žije přibližně osm procent dlužníků ve věku do 24 let.

Sedm procent dotázaných ve věku 18 až 29 let přiznává, že platí účet za mobilní telefon po době splatnosti
Markéta Fixová, mluvčí společnosti Kruk

Třiadevadesát procent všech mladých dlužníků má jen jeden závazek, zbytek jich má závazků více.

Pozdě platí účty

Dluhy podle Fixové nepocházejí jen z finančních půjček, ale třeba jen pozdním zaplacením nějakého dalšího závazku. „Třeba sedm procent dotázaných ve věku 18 až 29 let v našem průzkumu přiznává, že platí účet za mobilní telefon po době splatnosti. Jsou to ale malé částky, tak do tisíce korun,“ dodala mluvčí.

Problémy se splácením měla i dnes 25letá Monika z východních Čech, která si poprvé půjčila během studia na vysoké škole.

„Potřebovala jsem nový počítač a také jsme si s kamarádkami chtěly pronajmout větší byt. Spočítala jsem si, že pětadvacet tisíc od banky hravě zvládnu každý měsíc splácet z peněz vydělaných na brigádě,“ vyprávěla Monika.

Základy finanční gramotnosti se musí učit už malé děti. Důležitou součástí jsou i letní brigády nebo kapesné
Markéta Fixová, mluvčí společnosti Kruk

Jenže pak jí operátor navýšil platby za paušál, jela na dovolenou, koupila si sem tam nějakou maličkost na sebe a na včasnou úhradu bance už nezbývalo.

„Přibrala jsem si ještě jednu práci, bylo to hodně tvrdé období, když jsem ještě musela studovat, ale nakonec jsem se po roce a půl z dluhů dostala,“ uzavřela Monika.

V EU pracují víc

„Základy finanční gramotnosti se musí učit už malé děti. Důležitou součástí této výchovy jsou i nejrůznější letní brigády nebo kapesné, které rodiče dávají svým dětem za domácí práce či splnění dalších úkolů,“ uvedla Fixová.

Dodala, že na brigádu mohou u nás nastupovat mladí lidé od patnácti let po skončení základní školní docházky.

Ze statistik Eurostatu ale vyplývá, že při studiu pracují mladí lidé v Česku mnohem méně než v ostatních zemích Evropské unie. Zatímco u nás má práci přibližně deset procent studentů ve věku dvacet až čtyřiadvacet let, průměr v rámci EU je více než třikrát vyšší.

S přibývajícím věkem se zájem o práci při studiu vyrovnává: ve věkové kategorii 25 až 34 let studuje dvanáct procent Čechů a jak u nás, tak v EU pracuje polovina z nich.

„Díky tomu, že celý trh roste, mají mladí na výběr mnohem víc nabídek formou brigád. V průběhu července jen přes Jobs.cz chceme obsadit asi sedm až devět tisíc brigád,“ řekl Tomáš E. Dombrovský, analytik společnosti LMC, která tento portál provozuje.

Největší zájem je podle jeho slov o brigády v prodeji a obchodu, v administrativě, ve službách a v pohostinství.

Kritériem výběru zodpovědnost i náročnost 

Podstatným kritériem při výběru je pro brigádníky kromě mzdy i to, jak je práce namáhavá, jaká je s ní spojena zodpovědnost, kolik hodin denně v ní stráví a v neposlední řadě i v jaké lokalitě se práce nachází.

„V současnosti, kdy je příležitostí dost, se málokomu chce trávit zbytečné množství času zdlouhavým dojezdem do práce a z práce,“ dodal Dombrovský.

Podle něj mladí dávají dnes přednost před brigádou, kde si jen přivydělají, trvalejšímu angažmá a praxi ve firmě, která je pak dobrým odrazovým můstkem pro jejich zaměstnání.

Anketa

Pracujete/pracovali jste na brigádách?
Ano
92,9 %
Ne
7,1 %
Celkem hlasovalo 3715 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám