Hlavní obsah

Lidé si stále více půjčují mimo banky

Právo, Jindřich Ginter

Objem nových úvěrů, které loni uzavřely nebankovní společnosti zastřešené evropskou federací Eurofinas, se meziročně zvýšil o 12,7 procenta na 423,1 miliardy eur (11,4 biliónu korun). V případě spotřebitelských úvěrů byl podíl osobních půjček čtvrtinový, s meziročním růstem o 10,6 procenta.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

V České republice za celý loňský rok nebankovní trh s úvěry podle České leasingové a finanční asociace vzrostl o sedm procent na 144,9 miliardy korun, z toho spotřebitelské úvěry meziročně přidaly 10,8 procenta.

Češi si přitom mimo banky více půjčují i letos. „Objem krátkodobých úvěrů k letošnímu březnu meziročně vzrostl o 6,5 procenta. Ruku v ruce s tím ale roste i počet lidí, kteří nejsou schopni tyto půjčky splácet,“ uvedl Jiří Rajl, výkonný ředitel sdružení CNCB – Czech Non-Banking Credit Bureau provozující bankovní a nebankovní registr úvěrů.

Na konci prvního čtvrtletí podle něho vzrostl počet lidí, kteří nespláceli své krátkodobé úvěry, na 305 tisíc, což je o 33 tisíc, respektive o pět procent více než o rok dříve.

Počet dotazů do Nebankovního registru klientských informací se za prvních pět měsíců tohoto roku zvýšil proti stejnému období loňského roku o dvě třetiny. Nebankovní úvěrové společnosti si totiž každého žadatele ještě důsledněji prověřují, jaké má kde závazky a zda bude schopen splácet.

Na jednoho dlužníka je už šest exekucí

Není divu. Průměrný počet exekucí na jednoho dlužníka podle Exekutorské komory za dva roky vzrostl dvojnásobně, a to ze tří na šest. Dramaticky roste počet těch, kteří mají deset a více exekucí.

Podle Exekutorské komory v průměru na jeden exekutorský úřad ročně „spadne“ pět tisíc exekucí. V České republice je 157 exekutorských úřadů, které evidují celkem na 4,6 miliónu neskončených exekucí. Na jistinách, tedy bez pokut a úroků, to dělá obří dluh 315 miliard korun.

Průměrná doba vedení exekuce je deset let. Vymůže se už ale jen sotva 40 procent exekucí, zbytek musí být odkládán, protože dlužníkovi není co zabavit a náklady na exekuci pak přesahují i samotný dluh.

Za patnáct let činnosti soukromých soudních exekutorů bylo zahájeno 6,8 miliónu exekucí, ukončeno z toho je 2,2 miliónu. „Z roku 2005 běží ještě 49 procent tehdy zahájených exekucí, z roku 2006 dokonce 72 procent,“ uvedl na konferenci Pražský právnický podzim člen prezidia Exekutorské komory Petr Polanský.

Anketa

Máte úvěr u nebankovní společnosti?
ano, několik
12,9 %
jeden
2,2 %
měla/a jsem, ale už jsem ho splatil/a
9,3 %
Ne, ani jsem ho nikdy neměl/a
75,6 %
Celkem hlasovalo 225 čtenářů.

Reklama

Související články

Lichváři dál ničí lidi bez finančních rezerv

Lichváři v Česku ničí lidi bez finančních rezerv dál, i když stát spotřebitelské úvěry a exekutory už více reguluje. Právě teď ale vrcholí případy z období...

Výběr článků

Načítám