Hlavní obsah

Pětina Čechů platí v obchodech jen kartami

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Jen pět Čechů ze sta nevlastní žádnou platební kartu. Naopak téměř tři pětiny lidí mají v peněžence dvě a více, většinou bezkontaktních. Počet karet v Česku tak už před časem převýšil počet obyvatel. Obliba bezhotovostního placení je na vzestupu, téměř každý pátý člověk už v obchodě hotovost k placení ani nepoužívá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ukázal to reprezentativní průzkum agentury STEM/MARK pro Air Bank na vzorku 512 Čechů starších 15 let.

Tři čtvrtiny karet v oběhu jsou bezkontaktní

Platební kartu má v peněžence 95 procent Čechů. Nadpoloviční většina z nich (55 procent) vlastní dokonce dvě a více karet, z toho je naprostá většina bezkontaktních. Jak ukazují statistiky Sdružení pro bankovní karty (SBK) počet platebních karet se v České republice od roku 2003 zdvojnásobil.

V prvním čtvrtletí letošního roku bylo v oběhu 11,4 miliónu platebních karet, z toho 8,7 miliónu bezkontaktních, což představuje 75procentní podíl. Alespoň jednu bezkontaktní kartu nebo nálepku tak vlastní už čtyři pětiny lidí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kolik Češi osobně vlastní platebních karet a nálepek

Počtem karet na obyvatele tak Česko už několik let patří mezi přední země střední a východní Evropy. Navíc jsou Češi i evropskou jedničkou v placení bezkontaktními kartami.

Za první tři měsíce letošního roku uskutečnili celkem téměř 156 miliónů bezhotovostních plateb, z čehož 70 procent (110 miliónů) bylo provedeno bezkontaktně. Kartami tak Češi jen od ledna do března uhradili nákupy za více než 109 miliard korun, přičemž „pípnutím” zaplatili zhruba 61 miliard.

Rychlost, jednoduchost a bezpečnost placení

Ostatně oblibu Čechů platit kartami ukázal i průzkum STEM/MARK. Téměř tři pětiny lidí (56 procent) preferují v obchodech bezhotovostní platbu a téměř pětina (17 procent) zmínila, že jinak než kartou už u obchodníků ani neplatí.

Za hlavní výhody placení kartou nebo nálepkou lidé označují to, že u sebe nemusí mít hotovost (73 procent), dále zmiňují jednoduchost (57 procent) a rychlost platby (56 procent).

Důvody, proč Češi platí v kamenných obchodech kartou nebo nálepkou
Nemusí mít u sebe hotovost73 %
Jednoduchost57 %
Rychlost56 %
Lepší kontrola nad výdaji14 %
Bonusy a odměny za platbu kartou13 %
Bezpečnost placení kartou13 %
Zvyk platit kartou9 %
Je to hygienické na rozdíl od hotovosti4 %
Zdroj: průzkum STEM/MARK

„K nárůstu obliby bezhotovostních plateb přispívá i pohodlí pro uživatele. Češi si velmi rychle zvykli platit i menší částky bezkontaktní platební kartou nebo nálepkou. U nákupů do pěti set korun totiž vůbec nemusí zadávat PIN,“ doplnil Jaromír Vostrý z Air Bank pro platební karty.

Potvrzují to i výsledky průzkumu. Například v průběhu února 2016 zaplatila více než polovina respondentů v obchodech kartou nebo nálepkou nejméně šestkrát, každý pátý pak provedl dokonce 10 až 20 plateb.

Pětina lidí se ale k platbě kartou zviklat nedá

I přes stoupající oblibu bezhotovostních plateb 44 procent lidí stále v obchodech při placení využívá spíše hotové peníze než kartu, pětina v nich dokonce platí pouze tímto způsobem.

Nejčastěji zmiňovaným důvodem byla nemožnost zaplatit v daném obchodě kartou (52 procent), mezi další důvody patří pocit lepší kontroly nad výdaji (35 procent) nebo zvyk (33 procent).

Počet míst, kde je možné kartou zaplatit, ale rok od roku rychle roste. Jen loni se meziročně zvýšil o 39 procent.

Anketa

Jakému typu placení (když si můžete vybrat) dáváte v obchodech přednost?
Bezhotovostní platba kartou nebo nálepkou
66,9 %
Platba hotovostí
33,1 %
Celkem hlasovalo 737 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám