Hlavní obsah

Češi se nejčastěji zadlužují v pondělí, většinou kolem třetí odpoledne

Novinky, bab

První polovina týdne je pro většinu Čechů obdobím, kdy si půjčují peníze. Naopak koncem týdne úvěrové společnosti evidují nejméně žádostí o půjčky. Nejoblíbenějším časem pro sjednání úvěru je zhruba třetí hodina odpoledne.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Ukázal to průzkum agentury Ipsos a statistiky společnosti Profi Credit v Česku a na Slovensku.

„Zajímavé je, že se chování klientů mění. Před dvěma lety platilo, že si klienti nejčastěji žádali o úvěr hned po probuzení a zpravidla v polovině týdne, teď vede pondělí odpoledne,“ upozornila Dana Hakavcová z Profi Credit. Třetí hodina odpolední se pak lidem nejčastěji jeví jako ta nejvhodnější pro sjednání úvěru.

Měsícem půjček je prosinec

Nejvíce úvěrů si lidé sjednávají v prosinci, mnozí tak totiž řeší nedostatek financí na nákup vánočních dárků.

Oproti předchozím letům ale významně vzrostl počet lidí, kteří si berou úvěry v lednu. Češi totiž často čekají s nákupem domácích spotřebičů a elektroniky až na povánoční slevy.

Zeměpisně vládne úvěrům Moravskoslezský kraj a střední Čechy. Nejméně půjčkám holdují lidé na Vysočině. Nejčastěji si lidé půjčují 30 tisíc korun.

Zatímco Češi, kteří chtějí svou nepříznivou finanční situaci řešit půjčkou, jejím sjednáním pracovní týden začínají, Slováci tak činí nejčastěji v úterý a ve čtvrtek. A také oproti Čechům se jejich zájem o půjčky probouzí až na jaře, konkrétně v březnu.

Půjčkám vládnou Petrové a Býci

„Nejčastěji si podle našich statistik půjčují Petrové, v těsném závěsu jsou Jirkové, z žen vedou jednoznačně Jany,“ upřesnila Hakavcová.

„Průměrný věk žadatele o půjčku je 42 let a mezi žadateli o úvěr převládají svobodní lidé,“ dodala.

Z hlediska znamení jsou nejvášnivějšími žadateli o půjčku Býci, nejméně úvěrů si zřejmě i díky své charakteristice berou Váhy.

Nejrozšířenějším důvodem, proč si lidé berou úvěry, jsou náklady na domácnost. Následuje rekonstrukce bytu, nákup domácích spotřebičů, elektroniky nebo nutné opravy. „Evidujeme ale i případy, kdy si lidé vzali úvěr na zvětšení prsou nebo nákup detektoru kovů s tím, že určitě najdou poklad,“ uvedla Hakavcová.

Reklama

Související témata:

Související články

Většina lidí ani neví, komu dluží

Stejně jako minulost i dluhy většinu z nás jednou doženou. Mnoho lidí si ani neuvědomuje, kde všude může dlužit. „Kdysi si vzali půjčku, pak několikrát změnili...

Výběr článků

Načítám