Hlavní obsah

Penze vylepší jednorázový příspěvek

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni důchodci a důchodkyně dostanou v únoru k penzím jednorázový příspěvek 1200 korun. Vláda se rozhodla touto cestou částečně dorovnat letošní nízkou valorizaci důchodů, která bude kvůli nízké inflaci a dlouhodobé stagnaci mezd činit v průměru jen 40 korun měsíčně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pokud by důchod rostl jen o čtyřicet korun, penzisté by v průměru měli letos v peněžence navíc celkem 480 korun. S jednorázovým příspěvkem 1200 korun to bude 1680 korun. Průměrné měsíční navýšení důchodu tak bude letos odpovídat valorizaci o 140 korun.

Od lednové splátky roku 2016 se zvýší základní výměra důchodů vyplácených z českého důchodového systému, které byly přiznány před 1. lednem 2016.

ČSSZ na zvýšení upozorní písemně

Zvýšení provede Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) automaticky, není potřeba o ně žádat.

Všichni lidé, kterým ČSSZ vyplácí důchod, obdrží písemné oznámení o jeho zvýšení. Správa zašle oznámení běžnou listovní zásilkou na adresu evidovanou v ČSSZ jak lidem, kterým důchod vyplácí v hotovosti Česká pošta, tak těm, kterým je výplata důchodu prováděna na účet.

Od ledna se zvyšují důchody starobní, včetně předčasných starobních důchodů, důchody invalidní (pro invaliditu prvního, druhého i třetího stupně), vdovské, vdovecké a sirotčí důchody.

Základní výměra důchodu, která je stejná pro všechny druhy důchodů, se zvýší o 40 korun (z 2400 korun na 2440 korun).

„Procentní výměra důchodu, která je individuální v závislosti na získaných dobách důchodového pojištění a dosahovaných příjmech, se nezvyšuje,“ upozornila v tiskové zprávě ČSSZ.

Při souběhu dvou důchodů (např. starobního a vdovského) náleží základní výměra pouze jednou, to znamená, že i zvýšení náleží pouze jednou.

Podle zákonných pravidel valorizace jsou důchody automaticky zvyšovány o 100 procent nárůstu spotřebitelských cen a o jednu třetinu nárůstu reálné mzdy.

Nízká inflace a pokles mezd

Rozhodným obdobím pro zjišťování růstu cen pro účely valorizace důchodů od letošního ledna je září 2014 až srpen 2015. Výpočet růstu cen se provádí z úhrnných indexů spotřebitelských cen (životních nákladů domácností) za toto období.

„Procentní přírůstek indexu spotřebitelských cen vychází s příslušným zaokrouhlením na 0,3 procenta,“ sdělil Právu už dříve mluvčí MPSV Petr Habáň.

Pro zjišťování růstu reálné mzdy je vyhodnocováno období od konce roku, za který byl růst mezd ve valorizaci naposledy zohledněn (2011), do konce předminulého kalendářního roku (2014).

„Změna reálné mzdy za hodnotící období let 2012 až 2014 činí –0,2 procenta. Nedošlo k růstu, ale k poklesu reálné mzdy. Do zvýšení důchodů od ledna 2016 se vývoj mezd tedy nepromítne,“ upozornil Habáň.

Celkové zvýšení by tedy mělo činit 0,3 procenta, což u průměrného důchodu odpovídá růstu o 35 korun.

Zákon podle Habáně ale ještě upravuje změnu základní výměry, která je stanovena na devět procent průměrné mzdy zjišťované za první pololetí roku.

„Průměrná mzda dosáhla 27 006 korun, z toho devět procent odpovídá 2430,54, po zaokrouhlení na celé desetikoruny nahoru 2440 korun. V lednu 2016 tedy vzroste základní výměra důchodu o 40 korun na 2440 korun. Protože růst základní výměry (40 korun) je vyšší, než by mělo být zvýšení průměrného důchodu (35 korun), proběhne pouze zvýšení základní výměry o uvedených 40 korun u všech důchodů stejně. Procentní výměry důchodů zvyšovány nebudou,“ dodal Habáň.

Průměrný důchod byl loni 11 300 korun

Starobní, invalidní a pozůstalostní důchody v Česku pobíralo podle údajů ČSSZ na začátku loňska 2,86 miliónu lidí, starobních důchodců přitom bylo zhruba 2,36 miliónu.

Jak informovala ČTK, do konce loňského června jejich počet stoupl zhruba o sedm tisíc. Průměrný starobní důchod dosahoval před rokem 11 075 korun, na konci prvního loňského pololetí pak činil 11 316 korun.

Reklama

Související články

Spoření na penzi bude méně výhodné

Koaliční vláda Bohuslava Sobotky opakovaně deklarovala, že v zájmu větší motivace lidí k tomu, aby si více spořili na penzi, hodlá zatraktivnit důchodové...

Výběr článků

Načítám