Hlavní obsah

Muž zapálil svůj dům kvůli dluhům

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zoufalí lidé dělají zoufalé činy. Někteří dlužníci si podpalují vlastní domy, aby z pojistky spláchli své závazky. Většinou se na to ale přijde. Dluhy zůstávají a pachatelé jdou do vězení. Za pojistný podvod až na deset let, ohrozí-li požár například sousedy, může to být až dvacet let.

Foto: Novinky

Článek

Nedávno vyšetřovatelé hasičů, policisté a detektivové České pojišťovny (ČP) odhalili staršího muže z menšího města na severovýchodě Čech. Nahlásil požár rodinného domu, ke kterému mělo dojít kvůli závadě na elektroinstalaci.

Technici a hasiči však našli v rodinném domě dvě různá ohniska požáru a rovněž zbytky hořlavé látky. Výslech svědků pak prokázal, že muž byl častým návštěvníkem místní herny.

„Po konfrontaci se zjištěnými fakty se muž přiznal, že dům sám zapálil, aby se tak díky penězům z pojistky zbavil dluhů, o které se již delší dobu dosti nevybíravým způsobem hlásil věřitel,“ shrnula pro Právo mluvčí ČP Ivana Buriánková. Škoda, kterou chtěl zaplatit po pojišťovně, přesahovala půl miliónu korun.

Jen ČP odhalí kolem čtyř desítek úmyslně založených požárů za rok, přičemž pachatelé nárokují vyplacení částky kolem 50 miliónů korun.

Udělali výbuch a uhořeli

„Setkáváme se i s tím, že si dům zapálí a je na něm hypotéka. Většinou bývá příčinou tíživá finanční situace. Nebo i touha po pomstě bývalému partnerovi v průběhu rozvodového řízení,“ konstatovala Jana Černá z Allianz.

Vyšetřovatelé Allianz pojišťovny se letos setkali také s případem, kdy si klient najal dva cizince, aby mu dům zapálili. Potřeboval rychle hotovost. Pachatelé zažehli výbuch a oba vykonavatelé při činu zahynuli.

Proč se ale lidé nesnaží nemovitost prodat a místo toho ji zapálí – v domnění, že si pomohou pojistkou z domu?

„Podobných činů se většinou dopouštějí lidé v tíživé finanční situaci. Jsou ve stresu a potřebují rychle peníze. Setkáváme se i s případy, kdy je nemovitost z různých důvodů neprodejná, a tak jejího majitele nenapadne nic lepšího než ji zapálit,“ dodala Buriánková.

Podle Evy Svobodové z pojišťovny Uniqa se také mnozí klienti domnívají, že pojišťovnu můžou oblafnout, a nepočítají se zkušeností a s mravenčí prací vyšetřovatelů.

Obzvláště u škod z požárů jsou pojišťovny dvojnásobně obezřetné, i když oheň zničí mnoho stop. Na úmyslné založení se obvykle přijde. K požáru dojde třeba velmi brzo po uzavření pojistky, stopy po hořlavinách a manipulaci s elektroinstalací dovedou pak vyšetřovatele k motivům. A pak je už jen otázkou času, než přitlačí při výslechu.

Data o pojistných událostech, nejen o požárech, putují do datového skladu pojišťoven. Zde funguje detekční systém. Ten podle zadaných algoritmů vybírá případy, které jsou něčím nestandardní, a ty potom detailněji procházejí specializovaní likvidátoři nebo přímo detektivové.

„Nestandardní mohou být například dobou, která uplyne od sjednání pojistky k nahlášení pojistné události. Naši pracovníci pak mají možnost vyžádat si další dokumenty, promluvit si s klientem, případně i se svědky a vyjet na místo události. V případě požárů je pak velmi důležitá spolupráce s vyšetřovateli hasičů a policie,“ uvedla Buriánková.

Jen za loňský rok policie celkově vyšetřovala 884 požárů a 25 výbuchů, za něž obvinila 170 lidí. Co se pojistných podvodů všeho druhu týče, jednalo se o 368 případů nahlášených policii a čtyři stovky stíhaných.

Zapálil si dům dvakrát

I když pojišťovny neevidují žháře recidivistu, který by sám sobě zapálil nemovitost vícekrát, přesto i k tomu došlo. Kriminalisté z Mladé Boleslavi vzpomínají na případ, jenž se udál přede dvěma lety.

Nejprve si pachatel během rodinné oslavy zapálil podkroví svého domu. Hned druhý den oznámil požár pojišťovně. Ta mu s přispěním likvidátora překvapivě rychle a bez velkého vyptávání vyplatila půl miliónu korun.

Kriminalistům se ale okolnosti požáru již od samého začátku nezdály. O podezření žhář věděl, ale po získání pojistného plnění se policistům vysmíval. Nějaký čas počkal a dokonce totéž zkusil znovu. Na druhé založení požáru svého domu už nebyl sám, ale najal si svého příbuzného z Liberce.

Požár způsobil škodu za 600 tisíc korun, které chtěl podvodník opět vylákat z pojišťovny. K výplatě pojistného však už nedošlo. Pod tíhou důkazů se přiznal. Vyšetřovatelka muže obvinila z trestných činů pojistný podvod, zpronevěra a podvod, za něž je trestní sazba odnětí svobody až na osm let.

Anketa

Jak zvládáte své dluhy?
Pokud už nějaký udělám, normálně ho najednou vrátím
26,5 %
Pravidelnými splátkami
60,4 %
Zkouším další půjčky
1,3 %
Nezvládám
11,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1018 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám