Hlavní obsah

Peníze si natiskli sami a vyrazili na dortík, za prostitutkou či do herny

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít v kapse peníze bez práce – komu by se to nelíbilo. Někteří podlehnou tomuto svodu tak dalece, že si peníze jednoduše natisknou, nalepí na ně aluminiový pásek a hra začíná. Fantazie pachatelů, jak padělky uplatnit, nezná mezí.

Foto: Policie ČR

Falešená dvoutisícovka. Ilustrační foto

Článek

Jako třeba dva třicátníci z Českých Budějovic. Za pomoci multifunkční tiskárny si loni vyrobili sedmnáct tisícovek. Žena jednoho z nich pak s nimi platila na maškarním plese. Jenže se to hned provalilo.

To muži z Ostravy (24) vydržela hra o něco déle. Užil si dvakrát. Falešnou dvoutisícovkou zaplatil za sex domluvený přes internetovou seznamku. Myslel si, že ho prodejná žena neudá, že se bude stydět, za co peníze inkasovala. Spletl se. Bankovku policistům obratem vydala a vše coby poškozená vyklopila.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kriminalisté následně zjistili, že stejný mladík už předtím takto oblafl jinou ženu v Olomouci. Obě ženy to zjistily, když pak chtěly bankovkami zaplatit v supermarketu.

Zoufalci v hernách

Zoufalci z řad zlodějíčků a narkomanů rovněž někdy zkoušejí strkat padělané bankovky do výherních automatů s vidinou toho, že výhru pak inkasují v pravých od obsluhy. Podle policistů se však jedná spíše o marné pokusy nebo o selhání personálu herny.

„Byly případy, kdy byly falešné bankovky přijaty v herně, protože přišel člověk k obsluze, že automat mu bankovku nechce přijmout, případně chtěl rozměnit. Ale nesetkal jsem se s případem, že by někdo otevřel výherní automat a ty falešné bankovky byly v něm,“ sdělil Právu policejní specialista na padělané bankovky pražské policie Michal Ihnát.

Dovozci výherních automatů tvrdí, že falešná bankovka, kterou by výherní automat přijal, by musela být dokonalou napodobeninou. Čtečky v automatech totiž podle nich na bankovce zkontrolují až sto prvků.

„Ale pokud by to byla nějaká extra dokonalá kopie, tak automat to nepozná. To poznáme jedině potom až tady u nás na firmě, když se to sem sveze a my pod UV lampou zkoumáme pravost bankovek,“ dodal jeden z pracovníků firmy, která se importem výherních automatů zabývá.

Tiskl a rozměňoval tak úspěšně, že ani pracovat nemusel

To jiná třída mezi padělateli byl nezaměstnaný padesátník, jehož na přelomu roku lapila pražská kriminálka. Padělal bankovky minimálně za sedmdesát tisíc korun, a to ve velmi zdařilé kvalitě, včetně stříbrného proužku a vodotisku.

Vždy si dal v kavárně či restauraci něco levného, třeba dortík, zaplatil falešnou tisícovkou a těšil se z vrácených pravých peněz.

Kriminalisté z Prahy 5 zase na začátku letošního roku zadrželi taxikáře (34), který vyráběl falzifikáty v hodnotách 100, 200, 500, 1000 a 2000 korun. Nejdříve padělky vracel oproti pravým penězům vyšších hodnot výhradně značně opilým pasažérům. Posléze už každému, koho svezl. Procházelo mu to rok.

Podle policie Královéhradeckého kraje díky dostupným tiskárnám s falzifikáty experimentují už i dokonce žáci základních škol, protože za každou cenu touží po nových mobilech, oblečení a počítačích.

Nejvíce se točí v Praze a Ostravě

Ze zprávy ČNB o padělcích za minulý rok vyplývá, že po jejich poklesu v roce 2013 počet odhalených případů opět roste. Loni bylo v eurozóně dohromady i s padělky cizích měn zadrženo 5461 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí.

Nejvíce padělků českých bankovek bylo zachyceno v Praze a Ostravě. Jeden padělek připadá na 165 tisíc kusů českých bankovek v oběhu.

U eura je jeden padělek na 10 700 kusů bankovek, které jsou v eurozóně v oběhu. Za padělání bankovek mohou pachatelé dostat od dvou do deseti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám