Hlavní obsah

Sedmnáctiletá dívka bude za rok dlužnicí, matka za ni neplatila poplatky

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Je jí 17 let, studuje na učilišti v Hradci Králové a v osmnácti z ní bude dlužnice, která se nejspíš nevyhne exekuci. Její matka za ni totiž už roky neplatí povinné poplatky za odvoz odpadu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Do potíží s nedoplatkem za popelnice se dostala babička. Přitom mě napadlo, jestli nemám podobný problém i já. Tak jsem si zašla na úřad, kde mi řekli, že skutečně dlužím dva tisíce korun. A jestli je v osmnácti nezaplatím, tak na mne vyhlásí exekuci. Když mi nebudou mít co vzít, prý počkají, až budu mít,“ popsala srážku s tvrdou životní realitou sedmnáctiletá dívka, jejíž jméno redakce zná, ale na její přání jej nezveřejňuje.

Matka za ni od roku 2012 neplatí povinné poplatky za odvoz odpadu a ve chvíli zletilosti je tak úředníci začnou vymáhat po dívce. Přesně podle zákona. I přesto, že se stala dlužnicí nezávisle na svém rozhodnutí. Situaci s takovými dluhy by měla vyřešit až novela zákona o poplatcích, kterou v úterý budou projednávat poslanci v rámci druhého čtení.

Je to její celý příjem

Dívka ví, že dva tisíce korun není likvidační částka, ale v situaci, kdy žije z alimentů od otce a ze sociálních dávek, to je téměř celý její měsíční příjem. „Dva tisíce tři sta dostávám od taťky. Brzy mi začnou ještě chodit přídavky. Asi 700 korun. Matka o ně nezažádala, takže teď je nedostávám,“ svěřila se mladá dívka.

Dnes žije u babičky. „Žijeme, jak můžeme. S mámou nejsem, ani s ní vůbec nekomunikuju. Je to alkoholička. Pije a začala mě mlátit. Tak jsem odešla. Ale je pořád můj zákonný zástupce,“ posteskla si. Nejvíc ji mrzí, že jí matka po útěku z domu nedovolí se vídat s malým bráškou.

„Vyměnila zámky bytu, kde mám napsanou adresu. Nemůžu se tam dostat. A mám o brášku strach,“ uvedla. „I proto, že vím, že i on má už nyní dluh na poplatcích. Zatím to je tisíc korun, ale než mu bude 18, stoupne to mnohonásobně. Já můžu být ráda, že jsem se o svém dluhu dozvěděla včas. Dřív než mi přišla obsílka s exekucí,“ dodala dívka.

Většinou platí, že kdo nehradí poplatek za sebe, nehradí ho ani za nezletilé děti
mluvčí královéhradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková

Úřednice koukala skrz prsty

Na hradecký magistrát, kde musí problém řešit, ji doprovodila bývalá učitelka ze základní školy Renáta Šafářová. „Zpočátku k nám úřednice přistupovala nedůvěřivě. Asi nás považovala za neplatiče, co se chtějí z povinností vykroutit. Zdálo se mi, že mě považuje za dívčinu matku,“ zavzpomínala pedagožka, která na škole působí i jako metodik prevence.

„Většinou platí, že kdo nehradí poplatek za sebe, nehradí ho ani za nezletilé děti. A nemá zájem situaci řešit,“ uvedla mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková, podle níž může úřad vymáhat nedoplatky třeba daňovou exekucí přikázáním pohledávky z účtu u poskytovatele platebních služeb.

Některé z dětí-dlužníků i přes svůj věk vlastní účet nebo vkladní knížky. „Někteří poplatníci mají zájem dluhy z doby nezletilosti vyrovnat. Pokud mají nějaký příjem, uhradí nedoplatek najednou, případně formou splátek, a to hlavně v případech, že chtějí získat nějakou podporu od města,“ dodala Vlčková.

Novela snad od Nového roku

„Úřednice nám nakonec nabídla, že může dluh splácet postupně. Ale když má někdo příjem tři tisíce korun, je pro něj každá stovka velkou sumou,“ povzdechla si Šafářová.

Spletitou situaci mnoha mladých lidí, kteří jsou postihováni za něco, co nemohli sami ovlivnit a o čem často až do chvíle exekuce ani netuší, tak zřejmě vyřeší až přijetí novely zákona o místních poplatcích, kterou iniciovala poslankyně Kristýna Zelienková (ANO).

K ní se připojilo se dalších 24 poslanců z několika stran. Novelu předložili loni v dubnu, nyní je dokument ve 2. čtení a Poslanecká sněmovna se jím bude zabývat poslední březnový den.

„Nezaplatí-li poplatek poplatník nebo jeho zákonný zástupce, vyměří obecní úřad poplatek jednomu z nich. Vznikne-li nedoplatek na poplatku poplatníkovi, který je ke dni splatnosti poplatku nezletilý, přechází povinnost uhradit nedoplatek na zákonné zástupce poplatníka,“ píše se mimo jiné v textu navrhované novely.

Jak upozornil jeden z předkladatelů změny zákona, poslanec Jeroným Tejc (ČSSD), v případech, kdy dluh vznikl před nabytím účinnosti zákona, může úřad využít novelizovaného paragrafu, který umožňuje poplatek či dluh zcela nebo částečně prominout.

Tejc je optimistický i co se týče výhledu na přijetí novely. „Po druhém čtení o ní bude jednat výbor. V dubnu květnu může být schválena ve Sněmovně a v polovině roku v Senátu. Poté podpis prezidenta a od 1. ledna 2016 může vstoupit v platnost,“ řekl Právu Tejc.

Novela se týká také například dětí či seniorů v různých typech sociálních ústavů, kteří dnes platí poplatek jak v místě bydliště, tak v těchto zařízeních.

Reklama

Výběr článků

Načítám