Hlavní obsah

Daňová groteska: Zedník si dal do nákladů podprsenku

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří čeští živnostníci a podnikatelé jsou mistři ve vyrábění nákladů, které se odečítají z daní. Pro pár korun vymyslí kdeco. Někdy to už začíná připomínat grotesku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Například jistý zedník nedávno zaujal zvídavé kontrolorky tím, že do daňově uznatelných nákladů uplatňoval zakoupení podprsenky,“ uvedla pro Právo Petra Petlachová z Generálního finančního ředitelství ministerstva financí.

„Nedalo jim to a ptaly se ho na její účel pro výkon jeho živnosti. Jen se potutelně usmíval,“ poznamenala Petlachová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nevěstinec jako ubytovna

S drzostí vlastní českým furiantům popsal předmět svého podnikání majitel nevěstince.

Daňový subjekt provozující veřejný dům, ačkoliv tyto u nás vlastně oficiálně neexistují, na žádost kontrolora, ať popíše svou podnikatelskou činnost, po chvilce přemýšlení pravil: „No já v podstatě poskytuji tak nějak ubytování, že ano,“ dodala Petlachová.

Neměl se chlubit

„Mohlo by se zdát, že svět daňových úředníků je šedivý, samá čísla, kopa předpisů a ukládání sankcí. Někdy se lidé z finanční správy ale setkají s opravdu podivuhodnými okolnostmi,“ řekla Právu náměstkyně ministra financí Simona Hornochová.

Ta ovšem se svým týmem chce, aby alespoň částečně některým pohádkám už zazvonil pomyslný zvoneček. Připravuje systém centrální evidence tržeb, který by už napřesrok mohl být zaveden v obchodech a zřejmě i restauracích. Každá útrata by se pod kódem ukládala na serveru ministerstva financí.

Omlouvám se, nemůžu se dostavit na jednání, umřel mi pes a celá rodina je z toho v šoku, musím je tak nějak uklidňovat

Podle právníků a daňových poradců se ale umělé „vyrábění“ nákladů neutne, dokud bude daňový systém tak složitý jako dosud. Někdy ale poplatník doběhne sám sebe.

Umřel nám pes, uklidňuji rodinu

Při letošní kontrole jisté autodopravy byl podnikatel dotazován, zda osobní vůz používá výhradně pro služební cesty, když ho uplatňuje do nákladů. Dušoval se, že ano.

Jenže vzápětí se bezděky pochlubil kontrolorkám fotografiemi ze svatby své dcery v Itálii, kde byl zrovna jako na potvoru předmětný vůz překrásně svatebně nazdobený. Zkoprněl a musel s pravdou ven.

Nejčastěji živnostníci zatloukají a vymlouvají se, když k nim má kontrola přijít.

„Stává se, že pak kontrolor potká daňový subjekt na ulici, v supermarketu, ale také na třídních schůzkách či vernisáži. Některé výmluvy jsou ale opravdu originální,“ konstatovala Petlachová.

Notoricky se omlouvající daňový subjekt telefonoval další omluvu berňáku v tomto znění: „Omlouvám se, nemůžu se dostavit na jednání, umřel mi pes a celá rodina je z toho v šoku, musím je tak nějak uklidňovat.“

Většina lidí si teď řekne – malé ryby, ty honí, ale co ty velké. Hornochová a vlastně celá vláda má na to ale odpověď: Kobru, meziresortní tým složený z celníků, policistů, finančních úředníků, který jde po podvodech nad 150 miliónů korun.

Tým Kobra zadržel šest lidí a miliónový majetekVideo: Finanční správa ČR

Užší spolupráce s Kobrou

S Kobrou také začínají úžeji spolupracovat státní zástupci. „Tam, kde nemůže z jednotlivých složek jeden, může vlézt druhý,“ shrnuje smysl Kobry Hornochová.

Jak se Právu svěřují lidé z finanční správy, chce to čas. Zaměstnává je totiž hodně byrokracie daná nařízeními EU.

Anketa

Dali jste si někdy do nákladů něco, co s vaší živností nesouviselo?
Ano
30 %
Ne
70 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1492 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám