Hlavní obsah

Na internetu koupila krosnu za tři tisíce, dodnes ji nemá

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Nepoctivci, kteří si nechají za zboží zaplatit, ale kupujícímu nakonec nic nepošlou, se to na internetu jen hemží. Své o tom ví i mladá maminka Irena, která se Právu svěřila se svou špatnou zkušeností. Na inzertním serveru bazos.cz ji zaujala nabídka dětské krosny za 3370 korun. S inzerující se vcelku rychle dohodla, na její účet zaslala požadovanou částku, nic jí ale nepřišlo a dodnes čeká na zaplacené zboží.

Foto: Profimedia.cz

Na inzertním serveru se můžete setkat s podvodnými inzeráty nabízejícími zboží pro děti. Ilustrační snímek

Článek

Paní Irena se však s nepoctivostí prodávající nespokojila. Rozhodla se jednat. „Vzhledem k tomu, že jsem si neuložila náležitosti inzerce, požádala jsem zástupce bazos.cz o opis požadovaného inzerátu, abych mohla paní oslovit telefonicky. Byli velmi ochotní a zhruba do 24 hodin jsem měla znění inzerátu na mailu,” popsala Irena své kroky redakci Práva.

Poškozených bylo více

Na uvedený kontakt se bohužel nedovolala, proto se opět obrátila na inzertní server. „Oslovila jsem bazos.cz znovu a požádala, jestli by bylo možné inzerující identifikovat podle IP adresy. Jestli například inzeruje a vystupuje i pod jiným jménem. Ze serveru mi zaslali seznam inzerátů, které byly již na webu smazány a e-mailové adresy těch, kteří na daný inzerát reagovali,“ uvedla Irena.

Zároveň zjistila, že žena vystupuje pod několika různými jmény (redakce má jména k dispozici) a pokaždé nabízí ke koupi zboží pro malé děti (například dětskou krosnu, kočárek „golfáč“, dětské nosítko či fusak pro dítě). Mění i čísla bankovních účtů.

Irena se s lidmi, kteří na inzeráty reagovali, spojila a společně našli shodné znaky (jméno inzerující, číslo bankovního účtu, telefonní kontakt apod.), které ukazovaly na to, že se s největší pravděpodobností jedná o stejnou osobu. Částka, kterou žena od nich vylákala, dosáhla zhruba deseti tisíc korun.

Nepoctiví prodejci nejsou výjimkou

Paní Irena pochopitelně zástupce inzertního serveru o svých dalších zjištěních informovala. Podle vyjádření Radima Smičky ze serveru bazos.cz, se s podobnými případy nepoctivého jednání bohužel setkávají.

„Do samotného obchodu však nevstupujeme a nejsme tak schopni chování nakupujících a prodávajících ovlivnit. Nicméně se vždy snažíme maximálně pomoci s dohledáním inzerátu a také spolupracujeme s Policií ČR při identifikaci pachatele,“ uvedl pro Právo Radim Smička.

„Provozovatel inzertního webu určitě musí spolupracovat s Policií ČR na odhalování trestné činnosti, měl by spolupracovat i s poškozenými, ale v jiném rozsahu. Nemůže však nést odpovědnost za to, že se mezi nabízejícími inzerenty objeví nepoctivec či rovnou podvodník, zároveň nelze od něho spravedlivě požadovat, aby zjišťoval a ověřoval, zda se zadávané údaje neopakují a neshodují s jinými u více inzerátů,” upřesnil pro Právo Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Pokud však podle Zeleného provozovatele serveru poškození upozorní, že zde inzeruje někdo nepoctivý, a mají na to i důkazy, měl by být nápomocen třeba při dodání již stažených inzerátů, případně by sám měl podat trestní oznámení. „Nepomáhá-li totiž poškozeným, napomáhá tím pachateli. Poškození by však měli nechat zjišťování zadaných osobních údajů pachatele už na Policii ČR,” dodal Zelený.

Podvedení podali trestní oznámení

Irena na základě informací, které získala od dalších podvedených, podala před několika dny trestní oznámení. Podobně jako ona, tak učinilo i více ošizených lidí.

„Má-li kupující podezření, že není sám, komu zboží nepřišlo a že takto napálených je asi více, neboť existují důkazy o účelovém střídání jmen u stejných inzerátů doprovázených shodným číslem účtu, je určitě na místě kontaktovat Policii ČR a podat trestní oznámení,” doporučil Lukáš Zelený.

„I když škoda čtenářky nedosahuje minimální hranice pro trestný čin, škody spáchané trestnou činností pachatele se sčítají a je-li poškozených více, určitě se snadno tato hranice překročí,” dodal.

Policie si může ze své pravomoci zjistit totožnost osoby, které bankovní účet patří. Není nutné podávat trestní oznámení dohromady, stačí znát spisové číslo prvního oznámení a v každém dalším se na něj odvolávat. Policie bude všechna oznámení pak řešit společně. Všichni poškození by se měli přihlásit na policii a současně uplatnit nárok na náhradu škody a vyčkat na výsledek vyšetřování.

„Na Policii ČR mi bylo oznámeno, že analytici provedou šetření a ztotožněné znaky spolu sloučí a postoupí na to oddělení, kde bylo podáno trestní oznámení jako první, aby se několik útvarů nezaobíralo stejnou trestnou činností,” uvedla paní Irena.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám