Hlavní obsah

Většina rodičů na sobě šetří, kvůli dětem

Právo, Martin Pitro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě třetiny rodičů v Česku, konkrétně 67 procent, na sobě šetří kvůli svým potomkům. V loňském roce byl jejich počet ještě vyšší – 72 procent. Ukázal to průzkum společnosti Profi Credit mezi 1500 respondenty. Podle něj se nejvíce musí uskrovnit domácnosti se středoškoláky.

Foto: Profimedia.cz

Češi investují do dětí v průměru 8300 korun měsíčně

Článek

V okolních zemích vycházejí rodiče jako ještě obětavější. Na Slovensku se kvůli dětem omezuje ve svých výdajích 87 procent, v Polsku 85 procent a v Bulharsku 79 procent domácností.

Poláci pumpují peníze do kroužků

Češi investují do dětí v průměru 8300 korun měsíčně. Podobně jsou na tom Poláci, u nichž tato částka v přepočtu činí 8450 Kč. Slováci za své děti měsíčně utratí 11 000 korun, naopak Bulhaři do svých dětí investují jen 4000 Kč.

Z průzkumu také vyplývá, že nejvíc peněz utrácejí rodiče za domácí stravu. V Česku je to v průměru 2800 korun, tedy třetina všech výdajů, stejně jako na Slovensku. V Bulharsku je to 37 procent a v Polsku dokonce 45 procent veškerých výdajů na děti. V těsném závěsu následují výdaje za školu, které v Česku tvoří čtvrtinu všech peněz určených z rodinného rozpočtu dětem.

Foto: Profi Credit, Právo

Nejvíce zaplatí na dětských kroužcích Poláci, kteří dávají na koníčky svých dětí třikrát více než Češi. V této položce se před Čechy dostali i Slováci.

„Zatímco rodiče v ČR stojí sporty či hra na hudební nástroj necelých 500 korun měsíčně, Slováci zaplatí dětem o dvě stovky víc. Bulhaři naopak nepodporují zájmovou činnost svých ratolestí téměř vůbec,“ uvedl marketingový ředitel Profi Credit Ondřej Šmakal.

Češi ale zdatně utrácejí za hračky a spotřební zboží. Měsíčně na sportovní vybavení, hračky a elektroniku pro své ratolesti dávají téměř tisícovku, dvakrát více než Slováci.

Převažuje optimismus

Průzkum si všímal i očekávání ekonomické situace do budoucna. Z odpovědí vyšlo, že téměř dvě třetiny Čechů věří, že se budou mít v nadcházejících časech lépe než dnes.

„Horší ekonomickou situaci si připouští jen 18 procent obyvatel České republiky,“ informoval Šmakal.

Slováci jsou ke své budoucnosti skeptičtější. Čtvrtina z oslovených vidí svou budoucnost černěji, ve světlejší zítřky věří 53 procent Slováků.

V Polsku si 37 procent lidí myslí, že na tom v budoucnu budou stejně jako dnes. Horší vyhlídky si připouští 11 procent Poláků. Nejhůř vidí svou budoucnost Bulhaři. Třetina z nich je přesvědčena, že se budou mít čím dál tím hůř.

Anketa

Šetříte na sobě, abyste mohli podporovat své potomky?
Ano
85,5 %
Ne
14,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5924 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám