Hlavní obsah

Nejdražší jsou malé půjčky na pár dní

Právo, Jindřich Ginter, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí lidé, kteří potřebují okamžitě peníze, si neuvědomují, že za malé bleskové půjčky na pár dní zaplatí ve skutečnosti horentní sumy, byť se jim na první pohled zdá, že jde jen o pár stovek. U půjčky od známé úvěrové firmy z Lotyšska dlužník zaplatí celkové roční náklady (RPSN) přes devět tisíc procent.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na velkoplošné reklamě a na svých stránkách kreditní firma láká, že když si půjčíte dva tisíce korun na čtrnáct dní, zaplatíte jen poplatek 410 korun. Celkové roční náklady na spotřebitelský úvěr firma vyčíslila na 9247,3 procenta a měsíční procentní sazbu na 41,57 procenta.

Když se porovnají měsíční procentuální sazby na internetových tržištích půjček, ukazuje se, že tyto náklady právě u nižších půjčených částek nemají v Česku téměř žádnou hranici − letí dokonce i přes sto procent.

„Vždyť to není tolik“

Zákon o spotřebitelském úvěru nebankovním úvěrovým firmám nakázal, že musí RPSN uvádět, tak ho tedy i na své velkoplošné reklamy píší. A na svých webových stránkách pak vysvětlují, že s jejich tzv. zápůjčkou několika tisíc korun na pár dní je to něco jako jízda taxíkem − kdyby měl s ním člověk jezdit celý rok, nedoplatil by se, ale na krátkou trasu se úžasně vyplatí.

Na menší sumě do pěti deseti tisíc korun totiž není tak do očí bijící, jak je ve skutečnosti taková půjčka extrémně předražená.

Většině dlužníků RPSN nic neříká

Většině dlužníků totiž procentuální vyjádření RPSN a měsíční procentuální sazba stále nic neříkají, je to pro ně jen číslo, a čtyři stovky přeplatit za dva tisíce během dvou týdnů jim přijde na první pohled snesitelné.

Kreditní firma uvádí, že poskytuje krátkodobé on-line půjčky od 500 korun do dvaceti tisíc korun se splatností na jeden až čtyřicet dní a že si takto u ní už půjčilo bezmála dvacet tisíc Čechů. Problém je ale v tom, že lidé většinou nesáhnou po jedné půjčce, ale postupně si jich naskládají i více než deset. A jsou v pasti.

Získat přitom tyto půjčky je velmi snadné. „Vyřídit on-line zápůjčky nebo SMS zápůjčky je jednodušší, než si myslíte. Stačí jen vyplnit žádost o zápůjčku, počkat na schválení a během pár minut máte peníze k dispozici. Pokud žádáte o částku do 4999 korun, není potřeba smlouvu podepisovat. Pokud je částka vyšší, je potřeba podepsat smlouvu,“ konstatuje na svých stránkách úvěrová firma inzerující více než devítitisícové RPSN.

Právě tyto společnosti by ale musely svůj byznys zabalit, pokud by prošel nyní v parlamentu projednávaný návrh na zákonné omezení maximální výše RPSN.

Úvěry a bankroty v číslech
Úvěrové firmy sdružené v České leasingové a finanční asociaci, která reprezentuje zhruba tři čtvrtiny trhu, v letošním prvním čtvrtletí poskytly domácnostem na spotřebitelských úvěrech 8,09 miliardy korun, což je meziročně o 4,2 procenta více. ČLFA hlásí mírný optimismus, co se týče půjčování spotřebitelům.
Zároveň v dubnu bylo soudy potvrzeno 1764 osobních bankrotů, což je částečná ochrana dlužníků, kteří doloží, že už nic nemají, před věřiteli. Jen za posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno 19 880 osobních bankrotů. Meziročně se tak jejich počet zvýšil o 10 procent.
Zdroj: ČLFA,CRIF

Anketa

Půjčili byste si 2000 korun na 14 dní za poplatek 410 korun?
Ano
6,9 %
Ne
93,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2270 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám